Hof van Holland: gratieverlening (remissies en pardonnen), 1523-1806

Bent u op zoek naar de inschrijvingen in de registers van interinementen van remissies (1523-1700) en de registers van remissie, abolitie en pardon (1598-1806) opgenomen. Maak dan gebruik van deze zoekhulp en bijbehorende index.

Alles uitklappen

De registers van interinementen van remissies (1523-1700) en in de registers van remissie, abolitie en pardon (1598-1806) bevinden zich in de inventarisnummers 3542-3565 en 3571-3577 van het archief Hof van Holland (3.03.01.01).

U kunt scans bestellen of het gevonden inventarisnummer reserveren om in de studiezaal te bekijken.

Scans bestellen

Wanneer u een scan wilt bestellen, klikt u eerst op het zoekresultaat. Op de volgende pagina vindt u meer informatie over het gevonden stuk. Schrijf het folionummer op. Vervolgens klikt u op de knop 'Bestel scans'. Vul bij het bestellen in het veld 'Opmerkingen' het folionummer in.

Reserveren

Noteer eerst het folionummer. Klik dan op de link achter het woord 'Bronverwijzing'. Het inventarisnummer dat u wilt reserveren is geel gemarkeerd. Als u daarop klikt kunt u het stuk reserveren voor inzage in de studiezaal. In de studiezaal vindt u met behulp van de folionummer het door u gezochte stuk.

Niet alle inschrijvingen in de remissieregisters zijn bewaard gebleven. Het archief kent grote hiaten. Het is daarom mogelijk dat de inschrijving van de door u gezochte remissie niet meer te vinden is.
Wanneer u heeft gezocht op een naam, probeert u dan eens een spellingsvariant. Wellicht werd de naam ooit anders geschreven of is er een spelfout gemaakt.

Remissies en pardonnen zijn vormen van gratie. Tegenwoordig wordt gratie verleend als bestuurlijke gunst door de Kroon. Daarbij blijft het delict bestaan en behoudt de dader een strafblad. Vóór 1848 kon gratie ook de uitwissing van een delict betekenen. Bovendien kon gratie worden verleend voordat het vonnis was uitgesproken.
Er bestonden meerdere vormen van gratie, zoals remissie, pardon, amnestie en abolitie. Abolitie betekende het stopzetten van de gerechtelijke procedure en met een verklaring van amnestie werden alle strafrechtelijke gevolgen van een misdrijf opgeheven. Remissie kon worden verleend voor misdaden met de dood tot gevolg terwijl brieven van pardon werden verleend bij misdrijven die geen dodelijke afloop hadden.
Ten tijde van de Bourgondisch-Habsburgse vorsten werden brieven van remissie en pardon uit naam van de vorst verstrekt op voorwaarde van interinement bij het Hof van Holland. Het verzoek tot gratie werd al vóór de vonniswijzing ingediend en werd na controle en advies al dan niet toegewezen door de rekenkamer in Rijsel en vanaf 1507 door de zogenaamde Geheime Raad. Bij een positieve beschikking kreeg de aanvrager een remissiebrief die hij bij het provinciaal hof kon interineren.
Tijdens de Republiek behoorde het verlenen van gratie tot de bevoegdheden van de stadhouder, die na advies van provinciale justitiehoven, beschikte over gratieverzoeken. Vanaf de zeventiende eeuw hoefde men een remissiebrief niet meer interineren, maar volstond een registratie bij het provinciale hof van justitie. Voor Holland, Zeeland en West-Friesland was dit het Hof van Holland.
De interinementen zijn door het Hof van Holland bijgehouden in speciale registers. Dat geldt ook voor de latere registraties van verkregen graties. De inschrijving gebeurde op datum. Om het zoeken in de registers te vergemakkelijken is deze index gemaakt, waarin de inschrijvingen in de registers zijn opgenomen. Helaas zijn niet alle inschrijvingen bewaard gebleven. Er zijn hiaten in de registers.