Aan de slag

Alles uitklappen

U kunt uw gereserveerde archiefstukken ophalen bij de uitgiftebalie. Daarbij krijgt u ook uw reserveringsnummer uitgereikt. Dit nummer verschijnt op de schermen in de Studiezaal, in het Informatiecentrum en in de hal wanneer er stukken voor u klaar staan. Iedere bezoeker mag maximaal 3 archiefdozen tegelijk op tafel hebben.

Wanneer u uw stukken heeft opgehaald, kunt u een tafel uitzoeken. Wie een laptop bij zich heeft, kan kiezen voor een tafel met een stopcontact. De grote tafel in het midden van de Studiezaal is bedoeld voor bezoekers die beperkt openbare archieven inzien.

In de Studiezaal zijn leeskussens en loodveters aanwezig die het gemakkelijk maken om dikke boeken in te zien. Voor het bekijken van negatieven kunt u gebruik maken van de lichtbak. Het dragen van handschoenen, verkrijgbaar bij de uitgiftebalie, is dan verplicht. Ook bij het bekijken van foto's zal u gevraagd worden handschoenen aan te trekken. Voor het bekijken van kaarten staan achterin de Studiezaal extra grote tafels. Wilt u uw camera of laptop even kwijt? Dan kunt u gebruik maken van de kluisjes.

Komt u er tijdens uw onderzoek achter dat u nog meer stukken wilt inzien? Dan kunt u ter plekke via de website nieuwe reserveringen plaatsen. Vult u dan meteen het reserveringsnummer in dat u heeft gekregen. Wanneer u gebruik maakt van de WIFI kunt u met uw eigen laptop reserveren.

Opgevraagde archiefstukken kun je in de studiezaal zelf digitaliseren, dit kan met behulp van onze professionele boekscanner. Iedereen kan met deze scanner gemakkelijk hoogwaardige scans maken. Deze afbeeldingen dienen op een eigen meegebrachte USB-stick opgeslagen te worden.

Het is, onder voorwaarden, toegestaan uit archiefstukken te fotograferen. Deze voorwaarden leest u in de huisregels. In de Studiezaal zijn statieven aanwezig die u gemakkelijk naar uw tafel kunt rijden. 

Wilt u liever scans of fotokopieën laten maken? Dan kunt u zich wenden tot de uitgiftebalie. De archiefassistent kan u uitleggen hoe u een bestelling plaatst. Vaak kan uw bestelling dezelfde dag nog worden uitgevoerd. 
U kunt er ook voor kiezen de bestelling van een reproductie via deze website te plaatsen. Houdt u dan wel rekening met het starttarief van €16,75.

Wanneer u een vraag heeft over de levertijd van uw gereserveerde stukken, waar u de leeskussens kunt vinden of over andere praktische zaken, kunt u zich wenden tot de uitgiftebalie in de Studiezaal.

Voor inhoudelijke vragen en hulp bij uw onderzoek, is de informatiebalie de aangewezen plek. U vindt de informatiebalie in het Informatiecentrum. Heeft u een vraag over het archiefstuk dat u op tafel heeft? Vraag dan de medewerker van de informatiebalie even met u mee te lopen. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat u het archiefstuk meeneemt naar het Informatiecentrum.

Is het sluitingstijd, maar heeft u nog niet al uw stukken ingezien? Dan kunt u deze verlengen voor een volgend bezoek. Dat bezoek moet dan wel binnen 3 werkdagen plaatsvinden. Vul het formulier voor verlengen in bij de uitgiftebalie en laat de archiefassistent weten dat u wilt verlengen. Omdat verlengen tijd kost en het aan het einde van de dag erg druk kan zijn bij de balie, is verlengen mogelijk tot een kwartier voor sluitingstijd. Wanneer u toch later verlengt, bestaat de kans dat in de drukte van de sluiting uw archiefstuk per ongeluk terug naar het depot worden gestuurd.