Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Nieuws

 • De week van het Digitaal Erfgoed: het NA was erbij!

  De week van het Digitaal Erfgoed van 7 t/m 14 april was een groot succes; een uitverkocht programma, vruchtbare discussies en leerzame workshops. De bezoekers gingen tevreden en geïnspireerd naar huis. Het Nationaal Archief was betrokken o.a. bij de workshops Persistent Identifiers (PID’s) en Webarchivering. 

 • Kennisplatforms werken nauwer samen

  Op 5 april kwamen alle trekkers/aanjagers van de Kennisplatforms voor het eerst bijeen in een landelijke vergadering. Doel ervan is nauwere samenwerking en onderlinge afstemming tussen de platforms. Deze afstemming is nodig om overlap te voorkomen of juist samenwerkingsverbanden aan te gaan. De trekkers geven hiermee o.a. invulling aan het versterken van het Kennisnetwerk Archieven.

 • Van Oekraïne tot Zwarte Piet: BZ stelt eerste hotspots vast

  Hoe weet je welke informatie je blijvend wil bewaren en welke niet? Bij sommige gebeurtenissen is dat direct evident. Denk aan een nationale ramp. Andere zaken beginnen klein maar kunnen resulteren in de val van een Kabinet. Om te helpen deze zogenoemde hotspots te identificeren, heeft het Nationaal Archief een hotspot-monitor ontwikkeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde onlangs met hulp van deze monitor de eerste hotspots vast.

 • Born Digital in the USA

  De universele toegang tot alle kennis van de wereld! Hoe geef je deze enorme ambitie vorm? Deze inspirerende woorden van Internet Archive-oprichter Brewster Kahle op de KVAN-dagen in 2016 smaakte naar meer. Zelfs zo veel meer dat een groep medewerkers op 27 maart voor 5 dagen afreisde naar Californië om meer te leren over de aanpak van Internet Archive bij het opnemen, beheren en beschikbaar stellen van born-digital en gedigitaliseerde informatie.

 • Archiveren kun je leren

  Op het Binnenhof is de kabinetsformatie in volle gang. Na de formatie treden nieuwe bewindspersonen aan. Voor deze bewindspersonen is er een nieuwe versie van het Handboek voor Bewindspersonen, ook bekend als het ‘Blauwe Boek’.

 • Terugblik op de Kennistournee

  Nationaal Achief en KVAN/BRAIN sloten 24 april, met een druk bezochte bijeenkomst bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem, hun ‘kennistournee’ af. Eerder vonden er levendige gesprekken plaats in Assen, Den Bosch, Utrecht, Zwolle en Bergen op Zoom. Ruim 150 collega’s uit de informatie- en archiefsector kregen zo de gelegenheid aan te geven waar hun kennisbehoefte ligt. In de Kennis- en Innovatieagenda 2017 zal daar vervolgens zo goed mogelijk op worden ingespeeld.

 • Archievenblad: Werk samen aan webarchivering!

  Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar het web is vluchtig en de informatie waarop je vandaag je beslissing baseert kan morgen verdwenen zijn. Webarchivering is daarom van groot belang, maar vindt nog te weinig en te versnipperd plaats. Tijd voor actie dus, stellen Marcel Ras (NCDD) en Arnoud Goos (NDE en Beeld en Geluid) in het Archievenblad van februari/maart. Want op dit moment worden naar schatting maar 0,2% van alle sites in het Nederlandse domein bewaard. 

 • AVA_Net Symposium 2017 - De audiovisuele samenleving

  Op vrijdag 19 mei 2017 van 9:30 tot 17:30 vindt het AVA_Net Symposium plaats in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

 • Nieuwe Schadeatlas Archieven

  Wat doe je als zilvervisjes flink hebben huisgehouden in een archief? En wat zijn de gevolgen van versleten naaiwerk van ingebonden papier? Of wat doet inktvraat met een document?

 • Digitaal archief Deltaprogramma blijvend toegankelijk via het Nationaal Archief

  De Nederlandse overheid wil vanaf 2017 volledig digitaal werken en publieke toegankelijkheid van overheidsinformatie verbeteren. Dat geldt ook voor haar archieven.