Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Verbeterslag TMLO

Er komt een nieuwe versie van TMLO. TMLO gaat over de metadatering van lokale overheden. In de nieuwe versie kunnen gebruikers specifiekere keuzes maken bij het invullen van TMLO. En dus meer toepassen op de eigen organisatie. Het concept is onlangs beoordeeld door archief- en informatieprofessionals en door geïnteresseerden via het kennisplatform Metadata. De nieuwe versie wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd. Hou hiervoor de site in de gaten.

Metadata

Metagegevens zorgen ervoor dat overheden hun eigen en elkaars informatie kunnen vinden en interpreteren. Dat er zorgvuldig wordt omgegaan met gevoelige informatie, en dat informatie tijdig vernietigd wordt of juist bewaard blijft. Zonder informatie die vertelt waar de documenten of gegevens vandaan komen, en wanneer, waarom en door wie ze gemaakt zijn, is het niet mogelijk om te zoeken in digitale informatie. En zonder technische metagegevens weten we niet hoe we bestanden later leesbaar moeten maken.

Waarom een nieuwe versie?

De huidige versie van TMLO beschrijft vooral het WAT: Welke metadata moeten lokale overheden vastleggen? De gebruikers van TMLO – lokale overheden, archiefinstellingen en leveranciers –  willen ook weten HOE je dat dan moet doen.

Hoe nu verder

Alle opmerkingen en suggesties die zijn binnengekomen worden verwerkt en besproken. Ze worden tevens gepubliceerd als de nieuwe versie van TMLO verschijnt op pleio.

TMLO is nooit af. Er zijn altijd nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Dus als u nog aanbevelingen heeft? Wij horen het graag! Reageren kan via contact@nationaalarchief.nl.