Vrijwilliger vertelt: Tim Overdiek

Waarom doe je mee aan het project?

Mijn vader Paul was dwangarbeider maar praatte er nooit over. Ik heb een groepsfoto die in het werkkamp is genomen, waar hij ook op staat. Dat was alles. Mijn vader is al heel lang dood, maar nieuwsgierig ben ik altijd gebleven. Vorig jaar ben ik op zoek gegaan. Waar is de foto genomen, wie zijn deze mannen, wat zijn de verhalen? Inmiddels weet ik al heel veel, vooral ook hoe frustrerend het kan zijn om de archieven in te duiken. Elk puzzelstukje kan een doorbraak betekenen.

Hoe is het om al die informatie van gescande documenten in te voeren?

Best verslavend. Soms kun je gewoon niet stoppen. Na elk document staat er meteen weer eentje te wachten. Dan ben ik nieuwsgierig naar de namen en leeftijden en doe ik er nog eentje. Nog eentje. En vaak nog eentje, terwijl ik eigenlijk iets anders te doen heb. Maar ja, het geeft elke keer weer zo’n kick om alles heel precies over te typen. Het zijn wel heel veel documenten. Dan denk ik aan al die andere vrijwilligers die ergens achter hun laptop hetzelfde doen en dezelfde vragen hebben.

Ben je al op namen gestuit die met jouw persoonlijke zoektocht te maken hebben?

Nee, nog niet. Het zou ook wel heel erg toevallig zijn, want ik merk ook hoe ontzagwekkend groot de informatie is. Stiekem hoop ik er wel op, dat ik plotseling de naam Paulus Overdiek zie opduiken. Dat ontroert me op voorhand. Ergens moet er meer informatie over mijn vader zijn. Hij was van juli 1943 tot de bevrijding dwangarbeider in Krefeld, dat weet ik inmiddels. Het is hoog tijd dat ook zijn generatie oorlogsslachtoffers een gezicht en stem krijgt. Dat maakt dit project ook zo bijzonder. Alle beetjes helpen, en het is nooit te laat.

Tim Overdiek (1965) is voormalig journalist. Op zijn website vind je meer informatie over zijn zoektocht:

https://www.timoverdiek.nl/2020/12/28/wie-zijn-deze-mannen-naast-mijn-vader-paul/