Internationale Erfgoedsamenwerking

Alles uitklappen

Hoe is de geschiedenis van Nederland als wereldnatie ook vandaag nog van invloed op de maatschappij en onze internationale relaties? De taal die we spreken, gerechten die we eten, gebouwen die we om ons heen zien en de verhalen die we doorvertellen, vertonen veel sporen van een gedeelde geschiedenis met andere landen. Nederland werkt samen met Australië, Brazilië, India, Indonesië, Japan, Rusland, Suriname, Sri Lanka, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Samen willen we de sporen van de geschiedenis die we delen zichtbaar houden voor de komende generaties.

Het Programma Internationale Erfgoedsamenwerking (voorheen Gedeeld Cultureel Erfgoed Programma) is onderdeel van het internationaal cultuurbeleid van Nederland. Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Nationaal Archief, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, DutchCulture, Nederlandse ambassades en verschillende organisaties in de partnerlanden werken samen in dit programma. 

Meer weten over het Programma Internationale Erfgoedsamenwerking

Binnen het Programma Internationale Erfgoedsamenwerking zet het Nationaal Archief zich in voor het duurzaam behoud, beheer en het toegankelijk maken van archieven in binnen- en buitenland. Wist u bijvoorbeeld dat er in Jakarta (Indonesië) nog ongeveer 17 km archiefmateriaal ligt uit de koloniale periode?

Met (archief)instellingen in de partnerlanden werken we op verschillende manieren aan het (nader) toegankelijk maken en presenteren van archieven die te maken hebben met het gedeeld verleden. Door archieven te inventariseren, digitaliseren, transcriberen, vertalen en online beschikbaar te stellen wordt de historische informatie uit deze documenten veiliggesteld en beschikbaar gemaakt voor onderzoekers wereldwijd.

Daarnaast levert het Nationaal Archief een bijdrage aan de (verdere) professionalisering van de archiefsector in de partnerlanden met trainingen op het gebied van conservering, restauratie en digitalisering van archieven en kennisuitwisseling over opgaven rondom (digitaal) archiefbeheer en de omgang met koloniale collecties.

De ministers van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben gezamenlijk een beleidskader voor het Internationaal Cultuurbeleid opgesteld, waarin de uitgangspunten, ambities en doelstellingen met betrekking tot internationale erfgoedsamenwerking staan. Het huidige beleidskader voor de periode 2021 - 2024 is vanaf 1 januari 2021 van toepassing.

DutchCulture beheert een matchingsfonds voor de financiële ondersteuning van internationale erfgoedsamenwerking. Vanuit het matchingsfonds worden projecten ondersteund die een bijdrage leveren aan de zichtbaarheid van het gedeeld erfgoed. Het matchingfonds staat open voor aanvragen vanuit alle cultuurdisciplines.

Houd voor de nieuwe periode 2021 – 2024 de website van DutchCulture in de gaten.

Om de maand verschijnt een Engelstalige digitale nieuwsbrief over de ontwikkelingen en projecten op het gebied van internationale erfgoedsamenwerking (international heritage cooperation). Wanneer u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u zich via deze link aanmelden.

Facebook International Heritage Cooperation