Nieuw platform Open-overheid

Alle producten en diensten voor duurzame toegankelijkheid in één etalage
Afbeelding: homepage website Open-overheid
20 september 2022

De rijksoverheid werkt aan meer openbaarheid en transparantie. Dat betekent dat we snel verantwoording kunnen afleggen, onze taken goed uitvoeren en rechtszekerheid kunnen bieden aan burgers en bedrijven. Maar hoe doen we dat op een goede en toegankelijke manier? Om daarbij te helpen, is op 20 september de website Open-overheid.nl gelanceerd.

Het platform is een initiatief van het Programma Open Overheid in samenwerking met ondersteunende organisaties binnen het Rijk, waaronder het Nationaal Archief, Doc-Direkt, Uitvoeringsbedrijf Rijk (UBR) en het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI). Open-overheid.nl toont alle diensten en handreikingen die die een open en transparante overheid bevorderen. Het verbeteren van de informatiehuishouding, het  duurzaam toegankelijk houden van overheidsinformatie, staat hierbij centraal. Zodat we burgers, ondernemers, journalisten en onderzoekers beter en sneller kunnen helpen.

Voor programma- en projectmanagers en informatiespecialisten

De website is bedoeld voor professionals die binnen het Rijk werken aan een open overheid, zoals programma- en projectmanagers, informatiespecialisten, communicatieadviseurs en juristen. 'Het is een gereedschapskist waar professionals uit kunnen pakken wat ze nodig hebben', zegt Manuela Fun, projectleider van de nieuwe website. Maar dat niet alleen. De ondersteunende organisaties hebben allemaal hun eigen dienstverlening op het gebied van de informatiehuishouding. De site helpt om te verduidelijken wat de samenhang is en ook wat de verschillen zijn tussen het aanbod van de ondersteunde partijen.

Huidig aanbod

De site wordt nog verder aangevuld, maar nu al staan handige tools, kaders, diensten en handreikingen van verschillende organisaties overzichtelijk bij elkaar. Bijvoorbeeld over openbaarmaking en e-mailarchivering. Maar volgens Manuela Fun is Open-overheid.nl ook bedoeld om mensen aan te zetten tot nadenken en doen. De koppeling met het overheidsbrede (dus centraal en decentraal) Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA) biedt de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan, kennis te delen en praktijkvoorbeelden uit te wisselen. Naar verwachting is de website voor het eind van het jaar zo goed als compleet.

Over Programma Open Overheid

Het Programma Open Overheid heeft tot doel om de openheid van de rijksoverheid te vergroten en haar informatiehuishouding en -voorziening te verbeteren. Door ruimer en actiever overheidsinformatie te delen, neemt de transparantie over beleidskeuzes toe. Openheid draagt ook bij aan het goed functioneren van de overheid. Een goede informatiehuishouding stelt de rijksoverheid in staat om op een betrouwbare en transparante wijze haar taken uit te voeren. Tot en met 2026 wordt daarom ook de rijksbrede verbeteroperatie 'Open op Orde' uitgevoerd.

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of meepraten? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Open-overheid of volg de LinkedIn pagina.

Bronnen: informatiehuishouding.nl en Open-overheid.nl