Woensdag 23 november workshop Preserveringstools

Deelnemen kan nog
Beeldmerk Netwerk Digitaal Erfgoed.
18 november 2022

Op woensdag 23 november organiseert Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) in samenwerking met het Nationaal Archief een workshop Preserveringstools. Tijdens de workshop krijgen deelnemers de mogelijkheid om met Virtual Research Environment (VRE) populaire preserveringstools uit te proberen. De workshop maakt deel uit van de Maand van het digitaal erfgoed. En is bedoeld voor erfgoedprofessionals en archivarissen die deze tools willen gaan gebruiken binnen hun organisatie.

Waarom deze workshop

Preserveringstools zijn belangrijk voor langdurige preservering van digitale objecten en collecties. Ze helpen archivarissen kennis op te bouwen over de inhoud van digitale collecties. Er zijn honderden preserveringstools beschikbaar: hoe weet je waar je kan starten? Tijdsens de workshop gaan we dit onderzoeken met behulp van VRE.

Belangrijk voor deelname

Wilt u – samen met een collega - deelnemen aan deze workshop? Schrijf u dan nu in via het formulier op de website van NDE. Deelname aan de workshop is gratis. Deelnemers werken op hun eigen laptop en installeren VRE van tevoren. Instructies hierover volgen na aanmelding per e-mail. Bekijk eventueel alvast de videotutorial: https://youtu.be/dRyjzhVb9qA

Tijd en plaats

  • Woensdag 23 november 2022
  • Tolhuistuin, Tolhuisweg 3, Amsterdam
  • 15.00 - 17.00 uur

Over VRE

In 2020 heeft Open Preservation Foundation (OPF) in opdracht van NDE de Virtual Research Environment (VRE) ontwikkeld. VRE biedt de beginnende gebruiker een mogelijkheid om populaire preservation tools uit te proberen. Het gaat o.a. om de volgende tools: DROID, JHOVE, Apache Tika en veraPDF. VRE wordt verder doorontwikkeld door het Nationaal Archief en de OPF.

Lees ook het bericht op Netwerk Digitaal Erfgoed.