Het Nationaal Archief buiten de deur

17 december 2021

Wie interessante archiefstukken en foto’s met eigen ogen wil bekijken, kan terecht in het Nationaal Archief in de tentoonstellingen Kórsou-Curacao en Opstand en Vrijheid. Maar ook in verschillende musea want het Nationaal Archief leent regelmatig stukken en foto’s uit.

Haags Historisch Museum

Het Haags Historisch Museum presenteert tot en met 11 juni 2022 een compleet overzicht van de fotografie van Alexine Tinne (1835-1869). Ze was in de 19e eeuw een wereldberoemd wereldreizigster. Maar ze was ook een van de belangrijkste pioniers uit de begintijd van de fotografie. Tijdens haar verblijf in Noord-Afrika portretteerde ze haar Nederlandse en Afrikaanse reisgenoten. Het Nationaal Archief heeft prachtige foto’s van Alexine Tinne in zijn collectie en levert met een flink aantal bruiklenen een belangrijke bijdrage aan deze tentoonstelling.

www.haagshistorischmuseum.nl/nl/plan-your-visit/zien-en-doen/alexine_tinne_fotograaf

Keramiekmuseum Princessehof

In het Princessehof in Leeuwarden is tot en met 21 augustus 2022 de tentoonstelling Korea - Poort naar een rijk verleden te zien. Hiervoor leende het museum het scheepsjournaal van de Sperwer (1608) uit het VOC-archief. Vanwege de kwetsbaarheid is het scheepsjournaal tot half februari te bekijken.

www.princessehof.nl/te-zien-en-te-doen/tentoonstellingen/korea

Stadsarchief Amsterdam

In het Stadsarchief Amsterdam is nog tot en met 9 januari de tentoonstelling Sweelinck, stadsmusicus van Amsterdam, 1621-2021 te zien. Het Nationaal Archief gaf uit zijn collectie Postzegelontwikkeling, postzegels en affiches een pentekening met het portret van Sweelinck en een serie zomerpostzegels uit 1935 met de afbeelding van Sweelinck in bruikleen.

www.amsterdam.nl/stadsarchief/agenda/sweelinck/

Verborgen koloniaal erfgoed: geen bruikleen maar gedigitaliseerde foto’s

In de fotocollectie van het Nationaal Archief bevinden zich foto’s van professor Con Bruijning. In 1952 maakte hij in de binnenlanden van Suriname foto’s van Marrons, afstammelingen van vrijgevochten slaafgemaakten. Hoewel de foto’s verschijnen in boeken en in tentoonstellingen, krijgen de mensen die op de foto’s staan ze zelf nooit te zien.

Het Nationaal Archief digitaliseerde de foto’s van Bruijning. Ze zijn tot en met 9 januari 2022 te zien in de foto-expositie Verborgen koloniaal erfgoed terug naar het volk in het Utrechts Archief – een samenwerking met Stichting Wooko Makandie. Daarna reist de expositie verder naar onder meer Frans-Guyana. Uiteindelijk is de tentoonstelling te zien in een museum in Diitabiki (Suriname).

hetutrechtsarchief.nl/14-tentoonstellingen/638-verborgen-koloniaal-erfgoed-terug-naar-het-volk