Wikimedia Commons 325.000 open data foto's rijker

Zoutobelisk en slavenhuisjes op Bonaire, 1940-1945
6 juni 2018

In een tijdsbestek van vijf maanden heeft Wikipediaan Mr. Nostalgic 325.000 foto's van het Nationaal Archief geüpload naar Wikimedia Commons.  

Bijzonder materiaal op Wikimedia Commons

De meeste foto's zijn afkomstig uit de periode 1945-1989. Vanwege auteursrechten is het normaal gesproken lastig om foto's uit deze periode te uploaden naar Wikimedia Commons. Nadat  door het Nationaal Archief verschillende fotocollecties onder een CC0 verklaring zijn vrijgegeven kunnen Wikipedianen voortvarend aan de slag met onze collecties. Collecties die wereldwijd interessant zijn, omdat ze foto's bevatten over verschillende grensoverschrijdende thema's:

  • Sport en de Olympische spelen
  • Politiek (van George Bush Sr. en Margaret Thatcher tot Robert Mugabe)
  • Cultureel erfgoed (monumenten, artiesten, Eurovisie Songfestival)
  •  25.000 foto's uit oorlogsgebieden

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons is het startpunt voor het hergebruik van open data afbeeldingen op verschillende nationale en internationale Wikipedia pagina's, ook wel lemma's genoemd. Met behulp van een eigen geprogrammeerd (upload)proces heeft Mr. Nostalgic 325.000 foto's geüpload.Op het hoogtepunt hebben vijf pc's en of laptops continu gedraaid om het geautomatiseerde (upload)proces te ondersteunen. In totaal staan nu 351.489 afbeeldingen op Wikimedia, afkomstig uit het Nationaal Archief. Hiervan worden +/- 60.000 beelden ook daadwerkelijk gebruikt in lemma's. Mede door de inzet van Mr. Nostalgic staan de volgende collecties nu klaar op Wikimedia Commons voor hergebruik:

Hergebruik: Wiki goes Caribbean

Om hergebruik van collecties te stimuleren werkt het Nationaal Archief samen met Wikimedia Nederland en andere erfgoedinstellingen. Een goed voorbeeld is het project Wiki goes Caribbean. Samen met de Nederlandse Unesco Commissie, Wikimedia Nederland, Rijksmuseum, Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en Wereldmuseum Rotterdam willen we meer invulling aan het Surinaamse en Caribische erfgoed op Wikipedia genereren. Het Nationaal Archief stelt steeds meer gedigitaliseerde stukken en foto's  uit zijn collectie beschikbaar die iedereen kan hergebruiken als bron of illustratie bij Wikipedia-artikelen.

Wanneer en hoe kun je een bijdrage leveren?

Wil je ons helpen? Bezoek dan de projectpagina op Wikipedia of kom op 16 juni naar de Wikimedia cursus in het Nationaal Archief en leer hoe je Wikimediaan wordt. Vanaf 8 september zijn er maandelijkse Wikipedia-schrijfbijeenkomsten in het Nationaal Archief, speciaal gericht op de cultuur en geschiedenis van Suriname en de Cariben. Houd de agenda in de gaten.