Bevrijding aan de Heemraadssingel in Rotterdam

05-1945

Nadat wij (vader, moeder, broer zus en ikzelf) met het bombardement van mei 1940 huis en haard hadden verloren, hebben wij korte tijd onderdak gevonden bij mijn grootmoeder, in een klein benedenhuis.

Mijn ouders, broer, zus en ik op het balkon aan de Heemraadssingel Rotterdam.

De werkgever van mijn vader  vroeg of wij al een huis hadden. Hij bood ons aan om boven het huis, dat hij gekocht had aan de Eendrachtsweg 71, te willen komen wonen. De werkgever had ook zijn kantoren en pakhuizen verloren tijdens het bombardement. Mijn ouders hebben dit aanbod dan ook aangenomen.

Na een aantal jaren op dit adres gewoond te hebben, werd het huis door de Duitsers gevorderd. Wij moesten het pand verlaten. We moesten dus weer gedurende korte tijd bij mijn grootmoeder inwonen. Uiteindelijk konden we terecht in het provisorisch gerestaureerde huis aan de Heemraadssingel 261.   We hebben hier met een onderbreking gewoond, tijdens de Hongerwinter en de voedseldroppings.   Aan de overkant van dit adres werd een pand gebombardeerd. Onze woning had bij dit bombardement flinke schade opgelopen en dus stonden wij weer even op straat. Men beweerde, dat in het gebombardeerde pand de Sicherheits Dienst gevestigd was.

Na een aantal bange jaren brak eindelijk de bevrijding aan. De blijdschap, die we toen voelden kan alleen iemand begrijpen, die het van nabij meegemaakt heeft.

Korte tijd daarna, zagen wij tot onze verrassing een hele colonne legervoertuigen voor onze deur staan. De Canadezen, onze bevrijders, hadden van de Heemraadssingel/Mathenesserlaan tot aan de Beukelsdijk een kampement ingericht!

Ons hoekhuis had een balkon van waaruit we het hele kamp konden overzien. Een fotojournalist vroeg aan mijn vader of hij een overzichtsfoto mocht nemen. Mijn vader had hier geen bezwaar tegen, op voorwaarde dat ons gezin er ook op moest staan. Op de grote foto staan, op het balkon mijn ouders, ikzelf, mijn zus en broer.

Deze foto is volgens mij ook aan de soldaten uitgereikt en hierna nog te zien geweest op verschillende tentoonstellingen over die onvergetelijke mei dagen van 1945.