SODA Award 2019: bijzondere vermelding voor Verkaufsbücher Nationaal Archief en Kadaster

22 november 2019

Het initiatief Verkaufsbücher kreeg gisteren tijdens de uitreiking van de Stuiveling Open Data Award (SODA) een bijzondere vermelding. De eerste prijs van 20.000 euro ging naar het onderzoek naar zorgcowboys van Pointer, Reporter Radio en Follow the Money. Mede-finalist was de Nieuwbouwmonitor van de Rijksuniversiteit Groningen. Het Nationaal Archief feliciteert de winnaars van harte, en is trots op het Verkaufsbücher/PDDOK-team.

Eerbetoon

De SODA Award wordt jaarlijks toegekend door het ministerie van BZK voor maatschappelijke initiatieven op het gebied van linked open data. Dit jaar vond het evenement plaats op 21 november in de de LocHal in Tilburg. Vooraf presenteerden de drie finalisten hun inzendingen aan een vakjury. De keuze was lastig. Maar is uiteindelijk gebaseerd op de gebruikte methodiek. Deze zorgt voor impact en een nieuwe dynamiek in het maatschappelijk debat. Het initiatief Verkaufsbücher/PDOK omschreef de jury als “Een bijzondere en innovatieve combinatie tussen oude archiefstukken en open data. Het is een eerbetoon dat zorgt dat je op een andere manier naar de werkelijkheid kijkt.” Het streven naar rechtmatigheid door de inzenders, verdiende volgens de jury een bijzondere vermelding.

Verkaufsbücher/PDOK

Verkaufsbücher/PDOK is een overzicht uit de Tweede Wereldoorlog van ruim 7000 gedwongen transacties van onroerend goed. Tijdens de bezetting verkopen de nazi’s onteigende panden van vaak Joodse eigenaren. De administratieve registers, genaamd Verkaufsbücher, worden bewaard door het Nationaal Archief. En zijn nu gekoppeld met data uit de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) van het Kadaster. Hierdoor worden deze onrechtmatige verhandelingen letterlijk in kaart worden gebracht. De resultaten zijn te zien in de online labomgeving PDOK (Publieke Dienstverlening op de Kaart) van het Kadaster. Het Nationaal Archief gebruikt dit platform om de linked data te koppelen aan (de geaggregeerde) BAG-gegevens die bij het Kadaster liggen.

Toekomstige ambities

De ontwikkelaars willen de dataset nog verder uitbreiden. Tim de Haan, Nationaal Archief:

We hebben voor het Verkaufsbücher/PDOK-project vier dagen de tijd gekregen. Hierdoor konden we niet alles oppakken. We onderzoeken nu de mogelijkheden om dit alsnog te doen.

Tim de Haan, Foto: Sebastiaan ter Burg CC-BY 2.0

Eerder al, tijdens de Hack-a-lod van 2018, koppelden deelnemers van het Nationaal Archief data uit de Verkaufsbücher met data van het Joods Monument. Een uitbreiding hiervan is een van de ambities. De Haan:

Met name een nieuwe, aanvullende koppeling hiermee, en met andere WOII-gerelateerde linked-open-databronnen liggen dan binnen handbereik.

Lees hier het juryrapport SODA 2019.