Terug naar zoekresultaten

1.05.08.03 Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van de Nederlandse West-Indische Bezittingen: Hoge Raad in Suriname, 1828-1832

De Hoge Raad assisteerde de Gouverneur-generaal bij het uitvoerend gezag over de kolonie Suriname gedurende de periode 1828-1832. Hij was in sterke mate aan hem onderworpen. Het archief bevat de notulen (met bijlagen) van hun vergaderingen.

Bekijk de zoekhulp bij dit archief

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.05.08.03
Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van de Nederlandse West-Indische Bezittingen: Hoge Raad in Suriname, 1828-1832

Auteur

E. Hoogendijk

Versie

02-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1932 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Digitaal Duplicaat: West-Indische Bezittingen 1828-1845: Hoge Raad
Hoge Raad West-Indische Bezittingen [digitaal duplicaat]

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1828-1832

Archiefbloknummer

DD122

Omvang

17 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

De originelen bevinden zich in

Nationaal Archief van Suriname, Paramaribo

Archiefvormers

Nederlandse West-Indische Bezittingen / Hoge Raad

Samenvatting van de inhoud van het archief

De Hoge Raad assisteerde de Gouverneur-generaal bij het uitvoerend gezag over de kolonie Suriname gedurende de periode 1828-1832. Hij was in sterke mate aan hem onderworpen. Het archief bevat de notulen (met bijlagen) van hun vergaderingen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Artikel 21 van het reglement op het beleid der regering van de Nederlandse West-Indische bezittingen van 1828 zegt, dat aan de gouverneur-generaal vier raden worden toegevoegd, die gezamenlijk met hem uitmaken de regering der Nederlandse West-Indische bezittingen, onder de benaming van de Hoge Raad. Volgens art. 22 zou deze Hoge Raad, onder het presidium van de gouverneur-generaal, bestaan uit een procureur-generaal, een controleur-generaal der financiën, een commissaris voor 's Rijks domeinen en een commissaris voor de inlandse bevolking, de slaven daaronder gerekend, het armwezen, het onderwijs en de kerkelijke zaken. Deze raad had een algemeen secretaris (art. 23) die ook de gouverneur-generaal ten dienste stond. Van het verhandelde in elke zitting, moesten aantekeningen worden gehouden (art. 33).
Het reglement op het beleid der regering, enz. voor Suriname van 1828, spreekt nader over de Hoge Raad. Art. 1 zegt dat het hoogst uitvoerend gezag in de kolonie Suriname berust bij de gouverneur-generaal der West-Indische bezittingen, geassisteerd door de Hoge Raad. Krachtens art. 5 behandelt de gouverneur-generaal met de Hoge Raad zaken voorkomende in de kolonie, bij welke het gouvernement in Europa een meer onmiddellijk belang heeft zoals: de rechtspleging, de verdediging, de geldmiddelen, de landbouw, de koophandel en de zeevaart. De huishoudelijke aangelegenheden der ingezetenen bleven aan het plaatselijk of gemeentebestuur opgedragen. Art. 7 en 8 noemen dan nog enkele zaken die aan de Hoge Raad opgedragen worden.
Toen op 1 januari 1833 in werking trad het Reglement op het beleid der Regeering in de Kolonie Suriname, vastgesteld bij Koninklijk Besluit van 9 augustus 1832 nr. 89 bracht dit ook deze verandering mede dat in plaats van de Hoge Raad aan de gouverneur-generaal een Koloniale Raad werd toegevoegd 'tot het beleid der Regeering, voor zooverre de Kolonie Suriname aangaat'. Een besluit van de gouverneur-generaal der West-Indische bezittingen van 6 december 1832, afgekondigd 8 december daaraanvolgend, stelde de bepalingen en voorschriften vast die de strekking hadden om 'eenen geregelden en onbelemmerden loop der onderscheidene takken van het Openbaar Bestuur te verzekeren', in verband met het op 1 januari 1833 in te voeren regeringsreglement voor Suriname.
31 december 1832 werd de Hoge Raad door de gouverneur-generaal ontbonden.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor overige toegangen betreffende de Nederlandse West-Indische bezittingen, zie nrs. 1.05.08.01, 1.05.08.02 en nrs. 1.05.10.01 tm. 1.05.10.10, alsmede nrs. 1.05.11.01 tm. 1.05.11.19.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Digitaal Duplicaat: West-Indische Bezittingen 1828-1845: Hoge Raad, nummer toegang 1.05.08.03, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Hoge Raad West-Indische Bezittingen [digitaal duplicaat], 1.05.08.03, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar