Terug naar zoekresultaten

2.04.26.01 Inventaris van het archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken: Geheim archief, 1811-1850

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.04.26.01
Inventaris van het archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken: Geheim archief, 1811-1850

Auteur

A.E.M. Ribberink

Versie

23-06-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1952 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Binnenlandse Zaken, Geheim Archief
BiZa / Geheim Archief

Periodisering

archiefvorming: 1814-1850
oudste stuk - jongste stuk: 1811-1850

Archiefbloknummer

B24054

Omvang

; 86 inventarisnummer(s) 8,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschcriften

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Binnenlandse Zaken

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het chronologisch geordende Geheim archief bevatte de stukken van vertrouwelijke aard, die vanaf 1817 ook wel werden opgeborgen in het Kabinetsarchief: het is dus aan te bevelen beide archieven naast elkaar te raadplegen.
Het betreft onder meer correspondentie met de gouverneurs in de provincie over de samenstelling van stedelijke besturen (1816, 1824), rapporten betreffende de openbare orde, waaronder (vanaf 1834) stukken over de zogenaamde Afgescheidenen. In de jaren 1826 tot 1829 (toen de katholieke eredienst onder Binnenlandse Zaken ressorteerde) zijn er veel stukken over het Collegium Philosophicum te Leuven.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
Vanaf 1814 werd een geheim archief gevormd en vanaf october 1817 tevens een kabinetsarchief gevormd, beide voor zaken van vertrouwelijke aard. Het is onduidelijk hoe in de jaren 1817-1850 de stukken werden verdeeld over het geheim archief dan wel het kabinetsrchief, er is thans geen principieel verschil in de aard van de stukken. In 1850 stopte men met het geheim archief, wellicht omdat ook de administratie zelf geen duidelijk verschil meer zag.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking Een gedeelte van het archief was geïnventariseerd door P.Berends, hoofdcommies bij het Algemeen Rijksarchief ( zie verslag 1980 blz. 90/91, nummers 2294 e.v. ) . De nieuwe inventarisatie vond plaats in 1987 en heeft dit gedeelte zo gelaten, behoudens hernummering en invoeging van elders verkeerd geplaatste stukken en splitsing van te dikke portefeuilles.
Ordening van het archief
Bij de vorming van het geheim archief werd het toegepaste archiefstelsel nogal eens gewijzigd. De indices over de jaren 1814-1836 bevatten tevens hoofden- en nummerlijsten; die over 1837-1850 zijn in feite agenda's, waarin op de linker pagina de ingekomen stukken en op de rechter de uitgaande stukken zijn geregistreerd (de eigenlijke agenda's inv.nrs 65-70, houden op in 1836). In het verbaal zijn de ingekomen stukken in bepaalde jaren geborgen bij de minuten (met in de beginjaren een doorlopende nummering), dan weer daarvan gescheiden. Vanaf 1837 kregen zowel de ingekomende stukken als de minuten een eigen (per jaar) doorlopende nummering, waarop ze zijn geborgen: in die periode is dus sprake van een agendastelsel.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Het archief bevat geen stukken welke in een zodanige staat verkeren, dat raadpleging of kopiëring ervan aan belemmeringen onderworpen zijn. Evenmin behoren buitenformaat stukken of anderszins afwijkende stukken tot het archief.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Geheim Archief, nummer toegang 2.04.26.01, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BiZa / Geheim Archief, 2.04.26.01, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Het kabinetsarchief van Binnenlandse Zaken (nummer toegang: 2.04.26.02)