Terug naar zoekresultaten

2.09.120 Inventaris van het archief Koninklijke Onderscheidingen van het ministerie van Justitie, 1958-1996

Het archief bestaat uit aanvragen en toekenningen van Nederlandse en buitenlandse Koninklijke onderscheidingen van het ministerie van Jusititie in de periode 1958-1996. Daarnaast correspondentie van en met andere ministeries over het toekenningsbeleid van KO's en een aantal fotoboeken.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.09.120
Inventaris van het archief Koninklijke Onderscheidingen van het ministerie van Justitie, 1958-1996

Auteur

Haagse Vestiging Archiefbewerking

Versie

06-06-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2010 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Justitie, Afdeling Kabinetszaken, Archief Koninklijke Onderscheidingen
Justitie / Kon. Onderscheidingen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1958-1996

Archiefbloknummer

J46

Omvang

242 inventarisnummer(s);

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het..
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Minister van Justitie

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bestaat uit aanvragen en toekenningen van Nederlandse en buitenlandse Koninklijke onderscheidingen van het ministerie van Jusititie in de periode 1958-1996. Daarnaast correspondentie van en met andere ministeries over het toekenningsbeleid van KO's en een aantal fotoboeken.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Dit archief loopt van 1958 tot midden 1996. Tot 1958 zijn de Koninklijke Onderscheidingen (KO's) Justitie te vinden in het archief Kabinet Geheim. De KO-serie vanaf 1958 is onstaan als een van de zogenaamde 'lettergroep'-series, dit in verband met het introduceren van het 'dossierstelsel' in 1954. Vanaf 1996 worden de Koninklijke Onderscheidingen Justitie en andere ministeries behandeld door het Kapittel voor de Civiele Orden in Den Haag. Dit heeft te maken met de wijziging van de Wet op de Orde van de Nederlandse Leeuw van 1815 en de Wet op de Orde van Oranje-Nassau van 1892. Dit wetsvoorstel werd in 1994 aanvaard, waardoor er in het decoratiestelsel veranderingen optraden en het Kapittel voor de Civiele Orden als centraal adviescollege voor voorstellen van benoemingen werd ingesteld.
In 1958 viel het aanvragen van Koninklijke Onderscheidingen onder het Bureau Kabinetszaken van de afdeling Algemene- en Kabinetszaken van het ministerie van Justitie, direct onder de minister. De afdeling veranderde meerdere keren van naam:
  • In 1962 werd de naam veranderd in de Onderafdeling Kabinets- en Interne Zaken van de afdeling Algemene Zaken;
  • In 1976 in Afdeling Beheerszaken Ministerie van het bureau Kabinet;
  • Vanaf 1978 werd de naam Afdeling Kabinetszaken en Uitgifte Staatsblad gebruikt.
Thans ressorteren kabinetszaken onder de Secretaris-generaal.
Taken afdeling Kabinetszaken
Tot de taken van de afdeling Kabinetszaken behoorden de volgende onderdelen:
  • Koninklijke Onderscheidingen en de behandeling van de betreffende stukken
  • Uitgifte Staatsblad
  • Postbehandeling van gerubriceerde stukken
  • Kabinetszaken en protocollaire aangelegenheden.
Procedure aanvraag Koninklijke Onderscheiding
De procedure voor een aanvraag en toekenning/afwijzing voor een Koninklijke Onderscheiding omvatte de volgende handelingen:
  • Het beoordelen van de aanvraag, het corresponderen met Commissarissen der Koningin, burgemeesters, politie en justitie over de vraag of er feiten bekend zijn die het toekennen kunnen dwarsbomen en wie de Koninklijke onderscheiding zal uitreiken, mocht de aanvraag gehonoreerd worden.
  • Voorts het (mede) beoordelen of een Nederlander een buitenlandse onderscheiding kan ontvangen en andersom een Nederlandse onderscheiding door een buitenlander kan worden ontvangen.
  • Het adviseren van andere ministeries of er justitiële feiten bekend zijn die voor een toekomstige ontvanger een beletsel met betrekking tot de toekenning vormt en het doorzenden van aanvragen die bij het verkeerde ministerie zijn ontvangen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief werd gevormd en bewaard op het kerndepartement van het ministerie van Justitie te Den Haag door de afdeling/directie Kabinetszaken en het bureau van de Secretaris-generaal. In 2009 werd het archief ter bewerking aangeboden bij de Interim Organisatie Rijksarchieven in Rotterdam. In afwachting van deze bewerking werd het archief overgebracht naar het Gemeentearchief Rotterdam. Er heeft geen eerdere bewerking plaatsgevonden.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2010 door Ministerie van Justitie overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De archiefbescheiden bevatten de aanvragen voor de Koninklijke Onderscheidingen voor het personeel van het ministerie en buitendiensten, kerkelijke organisaties en personen, tevens buitenlandse onderscheidingen voor Nederlanders en Nederlandse onderscheidingen voor buitenlanders met de daarbij behorende correspondentie zoals informatie over strafbare feiten, bedankbrieven e.d. Er zijn geen digitale of audiovisuele informatiedragers aangetroffen. Dit archief bevat wel een aantal fotoboeken met daarin fotoreportages van de uitreiking van onderscheidingen. De foto's zijn anoniem en deels ongedateerd. Er zijn geen afwijkende formaten of bijzondere papiersoorten aangetroffen. Het merendeel van de stukken is in het Nederlands. De leesbaarheid van de documenten is goed.
Selectie en vernietiging
De dossiers zijn aan de hand van het volgende Basis Selectie Document (BSD) geselecteerd:
  • 101. Adelsbeleid, adelsrecht en decoratiestelsel, vanaf 1945 (Stcrt. 18 november 2002, nr. 222 en gewijzigd in Stcrt. 5 december 2007, nr.236 )
  • 046. Voorlichting van de Rijksoverheid, vanaf 1945 (Stcrt. 14 juni 2007, nr. 112.)
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht
Verantwoording van de bewerking
Dit archief werd in 2009 aan de Interim Organisatie Rijksarchieven te Rotterdam in 2009 aangeboden. Voorafgaand aan de bewerking bestond het archief uit 68,5 strekkende meter waarvan uiteindelijk 12,5 meter als te bewaren is aangemerkt.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Justitie overgedragen. 7,125 meter archief werd geretourneerd aan het ministerie van Justitie, die zorg draagt voor het vernietigen op termijn. Het betreft bescheiden afkomstig uit de periode 1996-2007.
Ordening van het archief
De aanvragen voor Koninklijke Onderscheidingen zijn primair op jaar en secundair op alfabetische volgorde (op naam) of per rubriek (bv. vrijwilligersmedailles) geordend.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B). Stukken jonger dan 50 jaar zijn beperkt openbaar wegens bescherming persoonlijke levenssfeer
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het Auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie, Afdeling Kabinetszaken, Archief Koninklijke Onderscheidingen, nummer toegang 2.09.120, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Justitie / Kon. Onderscheidingen, 2.09.120, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Niet van toepassing
Verwante archieven
Dit archief is verwant aan het navolgende archief van het ministerie van Justitie:
  • 2.09.72. Inventaris van het Kabinetsarchief (geheim) van het ministerie van Justitie, 1941-1957.
    n.b.: dit archief bevat aangevraagde Koninklijke Onderscheidingen bij het ministerie van Justitie tot 1958.
Tevens is dit archief verwant aan een aantal archieven van andere ministeries, waar onder:
  • 2.06.074.01. Inventaris van de archieven van de Afdeling Algemeen Secretariaat van de ministeries van Economische Zaken en van Landbouw en Visserij en hun voorgangers, 1918-1945.
  • 2.10.54. Inventaris van het archief van het ministerie van Kolonien: Dossierarchief, 1945-1963.
  • 2.14.20. Inventaris van het archief van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen: Afdeling Kabinet, 1918-1940.
  • 2.15.14. Inventaris van het archief van het ministerie van Sociale Zaken: Kabinet van de Minister: Koninklijke Onderscheidingen, (1914) 1920-1940.

Bijlagen

Geen bijlagen