Terug naar zoekresultaten

2.13.109 Inventaris van het archief van de Admiraliteitsraad van het Ministerie van Defensie, 1945-1976

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.13.109
Inventaris van het archief van de Admiraliteitsraad van het Ministerie van Defensie, 1945-1976

Auteur

CAS 697

Versie

27-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2004 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Defensie: Admiraliteitsraad
Admiraliteitsraad

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1976

Archiefbloknummer

D15

Omvang

; 252 inventarisnummer(s) 8,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Defensie, Admiraliteitsraad, 1945-1976

Samenvatting van de inhoud van het archief

In de Admiraliteitsraad werd vanaf 1945 het marinebeleid uitgezet. Het was een forum waarin rechtsreeks overleg kon worden gepleegd tussen de marinetop en de politieke leiding. De chefs van de afdelingen Personeel, Materieel, Intendance en Administratie van de Marine waren, naast de chef van de Marinestaf/bevelhebber, de belangrijkste deelnemers aan de vanaf 12 september 1945 gehouden vergaderingen van de Admiraliteitsraad. Het archief is opgebouwd uit verschillende series met agenda's , notulen, vergaderstukken en bijlagen van de Admiraliteitsraad- en hoofdenvergaderingen uit de periode 1945-1976. Bij dit archief horen ook 33 tekeningen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
GESCHIEDENIS VAN DE ADMIRALITEITSRAAD
Na de terugkeer van het Ministerie van Marine naar Den Haag in 1945 waren de Marinestaf, de afdelingen Personeel, Materieel, Intendance en Administratie, en enkele kleinere eenheden al snel weer vol in bedrijf. In november 1945 werden deze afdelingen hoofdafdelingen en volgde de bevordering van hun chefs van kapitein-ter-zee tot schout-bij-nacht. Deze chefs waren, naast de chef van de Marinestaf/bevelhebber, de belangrijkste deelnemers aan de vanaf 12 september 1945 gehouden vergaderingen van de Admiraliteitsraad waar het marinebeleid in uit werd gezet. Doordat aanvankelijk de minister en vervolgens de staatssecretaris van Marine deze vergadering voorzaten, bestond er zo een forum waarin rechtsreeks overleg kon worden gepleegd tussen de militaire top en de politieke leiding. In de loop der jaren breidde het aantal leden van de raad zich uit, onder meer met de inspecteur-generaal der Krijgsmacht en de directeur Zakelijk Beheer. De secretaris van de raad was aanvankelijk de secretaris-generaal van het Ministerie van Marine, J.J. van Houten. Vanaf 1950 werd deze functie ingevuld door een officier met de rang van luitenant-ter-zee der eerste klasse of die van overste.
Na de samenvoeging in 1959 van de Ministeries van Oorlog en Marine tot het departement van Defensie volgde gedurende de jaren zeventig een reorganisatie van de gehele top van het ministerie. Voor de marineleiding bracht dit onder meer met zich mee, dat haar directe zeggenschap over de zeemacht afnam en dat het rechtstreekse contact met de bewindspersonen in het gedrang kwam. De Admiraliteitsraad nieuwe stijl moest voortaan zorg dragen voor de samenstelling en de uitvoering van het krijgsmachtdeelplan op basis van aanwijzingen, richtlijnen en randvoorwaarden die door de top van het departement werden verstrekt. Naast de verantwoordelijke bewindspersoon verdween namelijk ook de secretaris-generaal uit de raad. Het voorzitterschap ervan ging over in handen van de chef van de Marinestaf/bevelhebber. Zodoende bestond de Admiraliteitsraad vanaf 7 januari 1975 enkel nog uit de chef van de Marinestaf en de vlagofficieren Personeel en Materieel en de directeur Economie en Financiën, bijgestaan door een secretaris en het hoofd Marinevoorlichting. ( De tekst van dit deel van de inventaris is vervaardigd door het Instituut voor Maritieme Historie van de Koninklijke Marine )
Gebruikte literatuur
M.A. van Alphen en A.M.C. van Dissel (eindred.), Kroniek der zeemacht. Gedenkwaardige gebeurtenissen uit vijf eeuwen Nederlandse marinegeschiedenis. (Amsterdam, 2003). L. Brouwer e.a., Tussen vloot en politiek. Een eeuw marinestaf 1886-1986. (Amsterdam, 1986). G.J.A. Raven (ed.), De kroon op het anker. 175 jaar Koninklijke Marine. (Amsterdam, 1988).
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Er is niets uit dit archief vernietigd. Wel is een serie van 6 dossiers afgescheiden als vreemd archief en teruggezonden naar het Ministerie van Defensie.
Verantwoording van de bewerking
In het archief zijn de volgende series aangetroffen:
  • Agenda's, notulen, vergaderstukken en bijlagen van Admiraliteits- en hoofdenvergaderingen.
  • Notulen van vergaderingen van de Admiraliteitsraad en hoofdenvergaderingen (gebonden delen).
  • Vergaderstukken en bijlagen van hoofdenvergaderingen.
  • Vergaderstukken en bijlagen van Admiraliteitsraadvergaderingen.
Deze series zijn in tact gelaten. In toegevoegde tekstregels worden de series, waar nodig, naar elkaar verwezen.
De cesuur van dit archief is 1945-1976. Hiervoor is gekozen omdat de eerste vergadering begint in 1945 en de laatste in 1976 gehouden is. Inventarisnummer 219 is uit 1986. Er is voor gekozen deze in de inventaris op te nemen, omdat dit nog een extra toegang op de stukken is.
De omvang bedraagt ca. 8 meter.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Defensie: Admiraliteitsraad, nummer toegang 2.13.109, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Admiraliteitsraad, 2.13.109, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Bij dit archief horen tekeningen, die zijn afgescheiden van de dossiers. Het gaat om 33 tekeningen met inventarisnummers 1000 - 1032. Deze tekeningen zijn achter het correspondentie gedeelte geplaatst en de omvang hiervan is 1 doos.