Terug naar zoekresultaten

2.14.74 Inventaris van het archief van de Centrale Directie Internationale Betrekkingen en taakvoorgangers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, 1945-1987

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.14.74
Inventaris van het archief van de Centrale Directie Internationale Betrekkingen en taakvoorgangers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, 1945-1987

Auteur

Doc-Direkt

Versie

30-10-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2016 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen: Centrale Directie Internationale Betrekkingen en taakvoorgangers (CDIB)
OCW / CDIB

Periodisering

archiefvorming: merendeel 1945-1987
oudste stuk - jongste stuk: 1945-1987

Archiefbloknummer

O10

Omvang

1146 inventarisnummer(s) 34,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het, verder zijn er stukken in detaal.
Nederlands
Franse

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten. Geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Centrale Directie Internationale Betrekkingen en taakvoorgangers

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de stukken voortvloeiende uit de taken van de Centrale Directie Internationale Betrekkingen (CDIB) en taakvoorgangers over de periode 1945-1988, van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De CDIB hield zich met name bezig met de bevordering van de betrekkingen tussen Nederland en de andere landen op het gebied van onderwijs, kunsten en wetenschappen, het behartigen van het Nederlandse aandeel in de internationale samenwerking daarin en verzorgde de werkzaamheden voortvloeiend uit het lidmaatschap van Nederland van de Adviesraad voor Culturele Samenwerking tussen de landen van het Koninkrijk.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Afdeling Intellectuele en Culturele Betrekkingen met het Buitenland werd in 1945 ingesteld bij KB van 27 augustus 1945, no. 25, en ressorteerde onder het Directoraat-Generaal van Kunsten en Wetenschappen. De voornaamste reden om deze afdeling in te stellen lag in het feit dat de Nederlandse overheid de contacten met het buitenland op het gebied van onderwijs, wetenschap en cultuur ging intensiveren. Hiertoe werden akkoorden gesloten op bilaterale basis en in multilateraal verband. In 1946 werd de naam van de Afdeling Intellectuele en Culturele Betrekkingen met het Buitenland gewijzigd in Afdeling Buitenlandse Betrekkingen (BB). In de periode 1955 - 1965 ressorteerde BB onder het Directoraat-Generaal voor Kunsten en Buitenlandse Betrekkingen. De taken die aan BB waren opgedragen ondergingen in de loop der jaren wijzigingen. In 1955 waren de belangrijkste taken van BB:
  • het ontwerpen en ten uitvoer brengen van bilaterale culturele verdragen;
  • de behandeling van kwesties, voortvloeiend uit het lidmaatschap van Nederland van de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO);
  • het onderhouden van het contact met de attachés voor OCW in het buitenland en met de buitenlandse vertegenwoordigers in Nederland;
  • het voorbereiden en tot uitvoering brengen van culturele activiteiten in het kader van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), de Raad van Europa en de West-Europese Unie (WEU).
In 1962 werd de naam van de Afdeling BB veranderd in Internationale Culturele Betrekkingen (ICB). ICB was belast met de bevordering van de betrekkingen tussen Nederland en de andere landen op het gebied van onderwijs, kunsten en wetenschappen. Tevens behartigde ICB het Nederlandse aandeel in de internationale samenwerking in onderwijs-, kunst- en wetenschapszaken en verzorgde het de werkzaamheden voortvloeiend uit het lidmaatschap van Nederland van de Adviesraad voor Culturele Samenwerking tussen de landen van het Koninkrijk.
Op 14 april 1965, Stb. 146, werden het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen (O&W) en van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CRM) ingesteld. ICB bleef in 1965 de aangelegenheden op internationaal cultureel gebied behartigen. De afdeling ressorteerde vanaf dit jaar rechtstreeks onder de secretaris-generaal. 1966 was een overgangsjaar. De werkzaamheden op internationaal cultureel gebied werden over beide ministeries verdeeld.
In 1967 werd de naam van de Afdeling ICB gewijzigd in Afdeling Internationale Betrekkingen (IB). IB was belast met de zorg voor de culturele en wetenschappelijke representatie van Nederland in het buitenland en de bevordering van de betrekking tussen Nederland en andere landen op het gebied van onderwijs, wetenschappen, cultuur en recreatie. Verder behoorden tot de taken van IB de behartiging van het Nederlandse aandeel in de multilaterale organisaties van algemeen wetenschappelijk en culturele samenwerking alsmede werkzaamheden voortvloeiende uit het lidmaatschap van Nederland van de Adviesraad voor Culturele Samenwerking tussen de landen van het Koninkrijk.
In 1974 werd IB gewijzigd in Centrale Directie Internationale Betrekkingen (CDIB). De CDIB was belast met de bevordering van de internationale samenwerking op de gebieden die tot de competentie van het ministerie behoorden en adviseerde over algemene aspecten van internationaal beleid. Zij leverde de bijdrage van het ministerie aan het regeringsbeleid inzake de internationale culturele betrekkingen en ontwikkelingssamenwerking. CDIB deed de voortgangscontrole op het geheel van internationale activiteiten en verzorgde secretariaten van diverse commissies op het terrein van internationale betrekkingen. Zij ondersteunde de directoraten-generaal en de directies bij de behartiging van internationale aangelegenheden op hun terrein. CDIB bestond uit drie onderafdelingen:
  1. de Onderafdeling Bilaterale Betrekkingen;
  2. de Onderafdeling Neerlandistiek;
  3. de Onderafdeling Internationale Organisaties en Ontwikkelingssamenwerking.
Op 1 september 1987 werd de Centrale Directie Voorlichting Bibliotheek en Internationale Betrekkingen ingesteld, CDIB werd hiermee opgeheven.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is afkomstig uit de Centrale Archiefbewaarplaats (CAB) van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te Zoetermeer. De verschillende bureaus en afdelingen droegen de archiefbestanden over aan de CAB. In de CAB stonden de archiefbestanden op chronologische volgorde van overdracht. Deze plaatsing had tot gevolg dat bescheiden betreffende één onderwerp op diverse plaatsen in het archief waren terug te vinden. Het archief was geordend volgens het dossierstelsel, met dien verstande dat het dossier en de bijbehorende bijlagen apart waren geborgen. Er is reeds op grote schaal uit het archief vernietigd.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2016 door Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Selectie en vernietiging
Selectie heeft plaatsgevonden met behulp van de volgende selectielijsten:
  1. Lijst van te vernietigen archiefbescheiden van de onder het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen ressorterende Centrale Directie Internationale Betrekkingen, CD/IB, 14september/13 december 1989/ nr. CD/RAI/1989/101JdJ, Stcrt. 29-01-1990, nr. 20, pag 9.
  2. Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen op het beleidsterrein Wetenschappelijk Onderwijs over de periode 1960 - 1997, 23 juli 1999/R&B/OSTA/00/845, Stcrt. 1999, nr. 216, pag. 7.
  3. Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen als vakminister en de onder hem als vakminister ressorterende actoren op het beleidsterrein Arbeidsvoorwaarden Rijkspersoneel over de periode 1945 - 1996, 30 juli 2001/R&B/OSA/2001/869, Stcrt. 16-10-2001, nr. 200, pag. 10, rekeninghoudend met de actualisatie door publicatie in de Staatscourant van 20 november 2007, nr. 225 / pag. 15 en de geplaatste rectificatie in de Staatscourant van 18 december 2007, nr. 245 / pag. 28.
  4. Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Arbeidsvoorwaarden en beroepskwaliteit in de sector Onderwijs en Wetenschappen over de periode 1945 - 2000, 4 mei 2004/Nr. C/S/04/811, Stcrt. 9 juli 2004, nr. 129, pag. 13.
  5. Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Organisatie van de Rijksoverheid over de periode 1945 - 1999, 5 juli 2005/Nr.C/S&A/05/1357, Stcrt. 16-12-2005, nr. 245, pag. 25, rekening houdend met de publicatie in de Staatscourant van 14 juni 2007, nr. 112 / pag. 10.
  6. Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als vakminister op het beleidsterrein Beheer van de Rijksbegroting over de periode 1945 - 1993, gepubliceerd in de Staatscourant van 30 juli 1998, nr. 142, werd geactualiseerd door de selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Rijksbegroting over de periode 1945 - 2000, gepubliceerd in de Staatscourant van 31 maart 2005, nr. 62, pag. 34.
Aanvullingen
Verantwoording van de bewerking
Als uitvloeisel van het meerjarenconvenant afgesloten op 26 augustus 2003 tussen het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) is door de CAS in de periode 2006 - 2008 het archiefbestand van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap betreffende de Centrale Directie Internationale Betrekkingen en taakvoorgangers over de periode 1945 - 1988 bewerkt, omvang 107,625 meter.
Er is in eerdere stadia al op grote schaal uit het archief vernietigd. Hoe groot het archief oorspronkelijk is geweest is dan ook niet bekend. Na selectie is het archief gesplitst in een gedeelte te bewaren, omvang 36,125m., een deel vreemd archief, omvang 5,375m., een deel archief te vernietigen op termijn, omvang 0,5m. en een deel te vernietigen, omvang 65,125m.
Voor het te bewaren deel is een klassieke inventaris vervaardigd. De hoofdindeling van de klassieke inventaris is op basis van een schema van een eerdere bewerking van een gedeelte van het archief in 1993. De in de inventaris opgenomen dossiers uit de werkarchieven van de directeuren van IB, rubriek 2.1 Archieven van de directeuren van de Centrale Directie Internationale Betrekkingen met onderverdeling, betreffen dossiers welke originele stukken bevatten van IB of waarvan de herkomst niet is af te leiden. Verder bevat de inventaris beschrijvingen van dossiers van meerdere commissiearchieven waarvan CDIB het secretariaat voerde. De materiële bewerking is uitgevoerd conform de Regeling van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 15 december 2009, nr. WJZ/178205 (8189) met betrekking tot de duurzaamheid en geordende en toegankelijke staat van archiefbescheiden en de bouw en inrichting van archiefruimten en archiefbewaarplaatsen.
Het aangetroffen vreemd archief en het gedeelte te vernietigen op termijn is retour gezonden naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het te vernietigen bestand, ca. 65,125 meter is na verkregen toestemming, afgevoerd conform het rijksoverheidscontract, naar Van Gansewinkel Nederland BV en daar op de gebruikelijke manier vernietigd. Het te bewaren deel, omvang 36,125m., is overgedragen aan het Nationaal Archief.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B).
Beperkingen aan het gebruik
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van kwetsbare of slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen: Centrale Directie Internationale Betrekkingen en taakvoorgangers (CDIB), nummer toegang 2.14.74, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, OCW / CDIB, 2.14.74, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
De originele bescheiden van dit archief berusten bij het Nationaal Archief te Den Haag
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
n.v.t.
Verwante archieven
  • 2.14.45 – Inventaris van het archief van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, Afdeling Kunsten en Wetenschappen, 1918 – 1940.

Archiefbestanddelen