Terug naar zoekresultaten

2.17.38 Inventaris van het archief van de Commissie Genetische Modificatie en taakvoorgangers, 1979-2017

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.17.38
Inventaris van het archief van de Commissie Genetische Modificatie en taakvoorgangers, 1979-2017

Auteur

Doxis Informatiemanagers BV

Versie

19-01-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2021 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Commissie Genetische Modificatie en taakvoorgangers
Cie Genetische Modificatie (COGEM)

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1979-2017

Archiefbloknummer

V34

Omvang

60 inventarisnummer(s); 0,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het Nederlands.

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten. Geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Commissie ad hoc Recombinant DNA-Werkzaamheden (1979-1990) Voorlopige Commissie Genetische Modificatie (1990-1994) Commissie Genetische Modificatie

Samenvatting van de inhoud van het archief

Deze inventaris ontsluit het archief van de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) uit de periode 1995-2017, alsmede van haar taakvoorgangers, de Commissie ad hoc Recombinant DNA-Werkzaamheden (1979-1990) en de Voorlopige Commissie Genetische Modificatie (1990-1994). Het archief bestaat uit jaarverslagen, vierjaarlijkse evaluaties, evenals de agenda’s, notulen en besluitenlijsten van de commissie en haar subcommissies, alsmede van overleggen met het Directoraat-Generaal Milieubeheer en het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In de jaren zeventig neemt het aantal vraagstukken ten aanzien van maatschappelijke en ethische aspecten van werkzaamheden met erfelijk materiaal fors toe. Om de Commissie van Toezicht van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) te ontlasten, installeert op 22 november 1979 toenmalig minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne, Leendert Ginjaar, de Commissie ad hoc Recombinant DNA-Werkzaamheden, die de minister en bestuursorganen adviseert inzake het gebruik van recombinant-DNA-technieken en genetische modificatie. De Commissie ad hoc bestaat uit vijftien tot negentien leden die worden benoemd door minister Ginjaar op voordracht van de KNAW, de Gezondheidsraad en de Stichting voor de Arbeid. De commissie gaat voortvarend van start en wordt al snel onder het werk bedolven.
In de jaren tachtig raken ontwikkelingen in een stroomversnelling en verschuift de beleidsverantwoordelijkheid omtrent genetische modificatie van de gemeenten naar het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. De rollen en taken van de Commissie ad hoc worden geformaliseerd in het Besluit Genetisch Gemodificeerde Organismen Milieubeheer (Besluit GGO), die per 1 maart 1990 van kracht wordt. In samenhang met het Besluit GGO wordt een commissie opgericht ter uitvoering van adviserende en signalerende taken. De commissie krijgt het predicaat ‘voorlopig’ in afwachting van een wettelijke regeling. Deze wettelijke regeling is er echter niet gekomen en per 1 januari 1995 gaat de VCOGEM op basis van de Wet Milieubeheer over in de COGEM. Artikel 2.26 van de Wet Milieubeheer stelt simpelweg: ‘Er is een Commissie genetische modificatie’.
De COGEM is een onafhankelijke adviescommissie, die de minister van Infrastructuur en Waterstaat adviseert over de risico’s voor mens en milieu bij handelingen met genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) en de betrokken ministers informeert over ethische en maatschappelijke aspecten rond genetische modificatie. De commissie bestaat uit minimaal vijftien en maximaal twintig leden. Het dagelijks bestuur kan daarnaast zogenoemde buitenleden benoemen. Er is geen verschil in rechten of benoemingsduur tussen leden en buitenleden.
De COGEM bestaat uit een dagelijks bestuur en vier subcommissies:
  • Subcommissie Landbouw
  • Subcommissie Medisch Veterinair
  • Subcommissie Ethiek en Maatschappelijke Aspecten
  • Subcommissie Ingeperkt Gebruik
Het dagelijks bestuur bestaat uit de voorzitter en de voorzitters van de vier subcommissies. Ondersteuning wordt geboden door een secretaris, die geen onderdeel uitmaakt van de commissie.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is opgebouwd vanaf de start van de VCOGEM als organisatie. Het archief uit de eerste jaren is incompleet: een deel ervan is naar het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) gegaan en een ander deel naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Later is een deel van dit overgedragen archief geretourneerd om weer door COGEM in beheer genomen te worden.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2022 door de Commissie Genetische Modificatie overgebracht naar het Nationaal Archief krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Naast jaarverslagen en vierjaarlijkse evaluaties bevat het archief de agenda’s, notulen en besluitenlijsten die volgen uit de primaire taken van de Commissie ad hoc, VCOGEM, COGEM en haar subcommissies: Richtlijnen, Trainingen en Voorlichtingen, ad hoc VMT/GILSP, Landbouw, Medisch Veterinair, Ethiek en Maatschappelijke Aspecten en Ingeperkt Gebruik. Tevens bevat het verslagen van overleggen met het Directoraat-Generaal Milieubeheer en het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.
Selectie en vernietiging
Voor de waardering van het archief is de ‘Selectielijst voor de administratieve neerslag van de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) vanaf 1995’ gehanteerd (Staatscourant nr. 23772, d.d. 4 mei 2018, NA/2018/1349769).
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
Na selectie is van de oorspronkelijke 65 strekkende meters 0,875 meter overgebleven. Voor de opstelling van de inventaris is de oude ordeningsstructuur, bestaande uit overlegnummers en het jaartal van uitbrenging, overgenomen. De beschrijvingen zijn gebaseerd op de oorspronkelijke dossieromschrijvingen van de archiefvormer, waarbij variaties en uitweidingen zijn verwijderd.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen, ieder voorzien van zuurvrije etiketten. De te vernietigen stukken, waarvan een vernietigingslijst is opgesteld die in beheer is van de Commissie Genetische Modificatie, zijn volgens de geldende wettelijke voorschriften vernietigd.
Ordening van het archief
De structuur van het archief is opgezet volgens de ISAD (G) en gerubriceerd in stukken niet beschreven naar inhoud en stukken beschreven naar inhoud. Waar mogelijk is er gebruik gemaakt van verzamel- en deelbeschrijvingen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Voor zover bekend zijn er geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Commissie Genetische Modificatie en taakvoorgangers, nummer toegang 2.17.38, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Cie Genetische Modificatie (COGEM), 2.17.38, inv.nr. ...

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Archief van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), toegangnr. 2.27.146

Bijlagen