Terug naar zoekresultaten

2.18.21.01 Inventaris van het archief van dr. L.G. Kortenhorst [levensjaren 1886-1963], (1764) ca. 1900-1963 (1974)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.18.21.01
Inventaris van het archief van dr. L.G. Kortenhorst [levensjaren 1886-1963], (1764) ca. 1900-1963 (1974)

Auteur

J.A.A. Bervoets

Versie

18-06-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1982 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 387 L.G. Kortenhorst
Kortenhorst

Periodisering

archiefvorming: 1900-1963
oudste stuk - jongste stuk: 1764-1974

Archiefbloknummer

C20521

Omvang

437 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Er zitten ook foto's in dit archief, ze zijn te vinden onder inv. nrs. 101, 335, 336, en 436.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Kortenhorst, L.G.

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat een omvangrijke correspondentie van 1915 tot 1962, stukken van particuliere aard (met foto's) en stukken betreffende zijn loopbaan. Tot de onderwerpen die aan de orde komen behoren: stukken van de Rijkscommissie van Advies voor Werkverruiming, documentatie over het bedrijfsleven in oorlogstijd (organisatie Woltersom), zuiveringskwesties (waaronder De Telegraaf en Pieter Menten), Marshallplan, annexatie Duitse gebieden, Indonesië, Benelux, Europese samenwerking, Israel en de Waternoodramp 1953. Er zijn stukken over de Katholieke Volkspartij (KVP), kabinetsformaties en de Tweede Kamer. Daarnaast stukken over sociaal economische onderwerpen zoals Bretton Woods en het corporatisme. Tenslotte stukken van bedrijven en instellingen, waarbij Kortenhorst betrokken was zoals 'De Schelde' (Vlissingen), Grasso Machinefabrieken (Den Bosch) en het Hoogheemraadschap Delfland.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Dr. L.G.Kortenhorst (1886-1963) was een vooraanstaand katholiek politicus. Hij begon zijn carrière als advocaat in Amsterdam en secretaris van katholieke werkgeversorganisaties. Tijdens de crisis was hij betrokken bij de werkverruiming. In 1941 richtte hij, samen met zijn zoon J. Kortenhorst, een sociaal-economisch adviesbureau op. In mei 1942 was L.G. Kortenhorst korte tijd gijzelaar in St Michielsgestel. Na de oorlog speelde hij een stuwende rol bij de oprichting van de Stichting van de Arbeid. Kortenhorst was lid van het Landelijk Comité Rechtszekerheid en verdedigde de 'foute' Telegraaf en Pieter Menten. Hij was politiek commentator voor de Volkskrant en was van 1948 tot 1963 voorzitter van de Tweede Kamer.
In 1941 werd door dr. L.G. Kortenhorst en zijn zoon J. Kortenhorst een maatschap gevormd in de vorm van een adviesbureau op economisch terrein.
Dit adviesbureau was nauw betrokken bij de vorming van ideeën over de bedrijfsorganisatie en de staatsorganisatie na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog en zette ook na de bevrijding zijn werkzaamheden voort. Na de oorlog verrichte de oudste vennoot, dr L.G. Kortenhorst, ook werkzaamheden als advocaat. Zijn zoon was secretaris van diverse organisaties op het gebied van het bedrijfsleven.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Alle bij het kantoor binnengekomen brieven werden centraal geadministreerd. Vanaf 1943 bestaan er "brievenboeken", waarin alle binnengekomen en uitgaande brieven ingeschreven staan. Vanaf 1946 worden ze per organisatie gerubriceerd en geborgen. Hieronder kwam ook de persoonlijke correspondentie van dr L.G. Kortenhorst als politicus en als voorzitter van diverse werkgeversorganisaties te vallen. Na het overlijden van dr L.G. Kortenhorst in 1963 werd deze wijze van administreren voortgezet. De persoonlijke papieren van Kortenhorst werden beheerd door een familievereniging Kortenhorst, waarvan J. Kortenhorst secretaris was.
In 1971 begon de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief met J. Kortenhorst onderhandelingen over de overdracht van de papieren van dr L.G. Kortenhorst. Het bureau beheerde en registreerde toen de volgende archieven:
  1. Het archief van het Adviesbureau Kortenhorst, inclusief van de advocatenpraktijk van dr L.G. Kortenhorst, onderverdeeld in dossiers op naam en/of onderwerp alfabetisch en twee series correspondentie (Juridisch en Advies).
  2. Het archief van dr L.G. Kortenhorst, bestaande uit series briefwisseling en een verzameling dossiers op nummerlijst, 'gerubriceerd onder de letters Kp (voor "Kortenhorst Privé"), Kv (voor "Kamervoorzitter") en correspondentie over zijn voorzitterschap van verschillende bedrijfsverenigingen.
  3. Het archief van het Landelijk Comité voor Rechtszekerheid.
  4. Het archief van het secretariaat van de R.K. Werkgeversvereniging voor Metaalnijverheid.
  5. Het archief van het comité voor de Belgisch-Nederlands-Luxemburgse Samenwerking.
  6. Het archief van de Atlantische Commissie.
  7. Het archief van de Ierse Vriendenkring, later het Iers-Nederlands Instituut.
In 1974 werd het archiefgedeelte, dat geacht werd betrekking te hebben op de advocatenpraktijk van dr L.G. Kortenhorst als "advocatenarchief Kortenhorst" aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen. Het betrof een aantal alfabetisch op trefwoord geordende dossiers uit het archief van het adviesbureau. In 1976 werd dit aangevuld met het archief van het Landelijk Comité voor Rechtszekerheid.
In 1982 werden alle stukken, die volgens de directie van het Adviesbureau Kortenhorst betrekking hadden op de werkzaamheden van dr L.G. Kortenhorst en die niet meer door de administratie behoefden te worden beheerd, aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief overgedragen. Hieronder vielen de persoonlijke papieren van dr L.G. Kortenhorst en de chronologisch geordende correspondentie van het Adviesbureau tot 1960.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 387 L.G. Kortenhorst, nummer toegang 2.18.21.01, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Kortenhorst, 2.18.21.01, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Voor meer informatie omtrent enkele onderwerpen is het raadzaam ook te kijken in de archieven van het Adviesbureau Kortenhorst, 1941-1965, het Landelijk Comité voor Rechtszekerheid, 1945-1951 en de Rooms-Katholieke Werkgeversvereniging voor de Metaalnijverheid: Secretariaat, (1947) 1948-1950 respectievelijk onder toegangsnummers 2.18.21.02, 2.18.21.03 en 2.18.21.04.

Archiefbestanddelen