Terug naar zoekresultaten

2.19.027 Inventaris van het archief van de Stichting Wereldtentoonstelling Brussel (Expo 1958), 1955-1959

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.027
Inventaris van het archief van de Stichting Wereldtentoonstelling Brussel (Expo 1958), 1955-1959

Auteur

SSA-AZ

Versie

26-03-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1968 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Expo Brussel 1958
Wereldtentoonstelling Brussel

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1955-1959

Archiefbloknummer

I26036

Omvang

; 94 inventarisnummer(s) 10,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bevat tekeningen.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Stichting Wereldtentoonstelling Brussel

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Stichting Wereldtentoonstelling Brussel bevat onder meer stukken betreffende de oprichting van de stichting, de samenstelling van het Algemeen Bestuur, de huisvesting, commissies en het personeel van de stichting en contacten met Nederlandse ministeries en Belgische officiële instanties. Tevens bevat het stukken betreffende de voorbereiding van de tentoonstelling, de inrichting van de terreinen en de paviljoens, Nederlandse deelnemers, pr-activiteiten, de exploitatie, en de sloop na de afsluiting van de tentoonstelling. Daarnaast zijn er tekeningen van het Nederlandse paviljoen bewaard gebleven.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De wereldtentoonstelling van 1958 werd gehouden in de Belgische hoofdstad Brussel onder de naam Expo 58. Ze vond plaats van 17 april tot 19 oktober 1958 op de Heizel. Luxemburg en Nederland kregen ieder een terrein langs de Eeuwfeestlaan ter hoogte van de huidige Beneluxfontein. Nederland kreeg het terrein aan de oostkant.
Als hoofdthema had de organisatie de eeuwige strijd tegen het water gekozen. In een waterbassin stuwde een machine daarom golven op een dijk, die door de bezoekers ‘en profil’ kon worden bekeken. In het water stond een grote houten dukdalf, die ook als logo van de Nederlandse inzending werd gebruikt. Het hele gebouw was van binnen door Gerrit Rietveld ingericht als het dekkenstelsel van een schip. Apart van dit gebouw stond het Philipspaviljoen, een internationaal modern project, speciaal ontworpen door Le Corbusier, uitgevoerd door Iannis Xenakis, die later meer bekendheid zou genieten als componist, die toen het publiek confronteerde met elektronische muziek van Edgar Varèse.
Het hier beschreven archief is dat van de Nederlandse commissie, die verantwoordelijk was voor de aansturing van een en ander. Zie voor nadere inlichtingen de archieflijst zelf.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief is voor een deel opgezet als historische informatiebron over het werk van de commissie. Het bevat naast correspondentie over de financiële administratie en het management ook nagenoeg alle gegevens over de bouw van het Nederlandse paviljoen van Rietvelt, inclusief de bouwtekeningen. (Bouw en inrichting van het Philipspaviljoen vielen buiten de bemoeienis van de commissie).
Verantwoording van de bewerking
Aan de ordening van het archief, zoals het oorspronkelijk overeenkomst ordeningsplan was ingericht, zijn geen wijzigingen aangebracht.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Expo Brussel 1958, nummer toegang 2.19.027, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Wereldtentoonstelling Brussel, 2.19.027, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen