Terug naar zoekresultaten

2.21.185 Inventaris van het archief van J.A. Crajenschot [levensjaren 1746-1835], 1795-1826

J.A. Crajenschot was vanaf 1773 boekverkoper en uitgever te Amsterdam; daarnaast vervulde hij diverse functies bij de Vrijmetselaars. Het archief bevat stukken en aantekeningen over algemene en kerkelijke politiek (bevordering van de katholieken) gedurende de Franse tijd (1795-1813) en over de Vrijmetselarij, speciaal hun financiële positie.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.185
Inventaris van het archief van J.A. Crajenschot [levensjaren 1746-1835], 1795-1826

Auteur

J.A.A. Bervoets

Versie

15-08-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1981 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 353 J.A. Crajenschot
Crajenschot

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1795-1826

Archiefbloknummer

C24595

Omvang

; 29 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

J.A. Crajenschot (1746-1835)

Samenvatting van de inhoud van het archief

J.A. Crajenschot was vanaf 1773 boekverkoper en uitgever te Amsterdam; daarnaast vervulde hij diverse functies bij de Vrijmetselaars. Het archief bevat stukken en aantekeningen over algemene en kerkelijke politiek (bevordering van de katholieken) gedurende de Franse tijd (1795-1813) en over de Vrijmetselarij, speciaal hun financiële positie.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Levensloop
Jacobus Adrianus Crajenschot werd op 11 december 1746 gedoopt als zoon van de katholieke Amsterdamse boekhandelaar Theodorus Crajenschot en Cunera van Zee. ( Biografische gegevens zijn ontleend aan een dissertatie van mevrouw L.P. Leuven, De Boekhandel te Amsterdam door katholieken gedreven tijdens de Republiek, Amsterdam 1951, pag. 71-72 en aan mondelinge mededelingen van drs Th. Clemens, wetenschappelijk medewerker aan de vakgroep geschiedenis van de Economische Hogeschool in Tilburg. )
Na in Ravesteyn een opleiding te hebben gevolgd aan de Latijnse school van de Jezuieten zette hij het beroep van zijn vader voort. In 1773 verd hij als boekverkoper ingeschreven in het Amsterdamse poortersregister en in het gilde der boekverkopers opgenomen.
Crajenschot sloot zich aan bij de Verlichting. Vanaf 1778 tot zijn dood was hij lid van de vrijmetselaarsloge "la Bien Aimée", en daarmee een van de weinige katholieken die openlijk voor de vrijmetselarij uitkwam. Hij was tevens fel patriot: in de jaren 1781-1784 drukte hij het tijdschrift Le politique Hollandais en gaf hij tal van pamfletten en brochures uit. In 1787 moest hij tijdelijk uitwijken voor de Pruissische repressie en zijn boekhandel aan zijn vrouw, Geertruyda Thamby, overlaten. Weldra keerde hij echter terug om zich te wijden aan de uitgave van een tijdschrift "Kerkelijke bibliotheek", dat het eerste katholieke tijdschrift in Nederland was. Met Gogel en Van Irhoven van Dam sloot hij zich in het eind van 1794 aan bij een revolutionair comité van van zes ter voorbereiding van de Bataafse omwenteling.
Na de revolutie van 1795 bleef Crajenschot ambteloos. Als uitgever gaf hij blijk van zijn trouw aan de patriotse beginselen door de uitgave van tijdschriften als "Le spectateur républicain" (1795) en "De democraten" (1796-1798).
Toen hij onder het bewind van koning Lodewijk Napoleon zijn radicale beginselen prijsgaf en opnieuw zijn diensten aanbood (vergeefs echter), deed hij dit met het oogmerk om door zijn invloed de belangen van de katholieken te behartigen.
Van 1803 tot 1816 zat hij als grootthesaurier in het hoofdbestuur van de oppergraden van de vrijmetselarij.
Stellig heeft hij in dit lichaam gekweekte relaties zijn invloed uitgeoefend op de kerkelijke politiek van koning Lodewijk Napoleon. In 1816 trok hij zich als grootthesaurier terug, waarbij hij vermoedelijk een kastekort achterliet.
Crajenschot zette zijn boekhandel voort, vermoedelijk tot kort voor zijn overlijden op 5 februari 1835.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het hier beschreven bestand maakt deel uit van de documentatieverzameling van het archief van het bisdom Haarlem.
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De collectie Crajenschot is vanwege de oorsprong als een geheel beschreven en als zodanig door de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief gekopieërd. De inventaris werd in het voorjaar van 1980 voltooid door drs J.A.A. Bervoets, chartermeester I van de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief.
Ordening van het archief Oorspronkelijk was het archief geborgen in twee portefeuilles, getiteld "J.A. Crajenschot" en "Vrijmetselarij". ( Archief van het bisdom Haarlem, dossier 122.2/06 - Profane stukken, afkomstig van J.A. Crajenschot: dossier 3/02 - Verenigingen: vrijmetselarij. ) De eerste portefeuille bevat politieke aantekeningen, vermoedelijk minuten van rapporten aan regeringsinstellingen. Enkele in afschrift aangetroffen stukken werden door onderzoekers in gewijzigde vorm aangetroffen in het archief van het kabinet van koning Lodewijk Napoleon in de Archives Nationales de France: het zijn memoranda, die vermoedelijk door bemiddelaars op hun eigen naam zijn opgesteld. Gedacht wordt aan de politie-informant Gateau ( Een nota "personnel", waarvan de minuut berust in inventarisnummer 4, wordt geciteerd door H.T. Colenbrander in "Gedenkstukken der Algemeene Geschiedenis van Nederland", 1806-1810, deel I (Den Haag 1910), pag. 336-387, zonder bronvermelding. Fragmenten van diezelfde nota komen echter voor in A. Dubosq, Louis Bonaparte en Hollande, 1806-1810, Paris 1911, waar zij toegeschreven worden aan Gateau. ) of de secretaris van Hortense de Beauharnais, Van Bree, met wie Crajenschot via de vrijmetselarij relaties had.
In de tweede portefeuille bevonden zich stukken van Crajenschot tussen documenten van verschillende vrijmetselaarsorganisaties. Laatstgenoemde stukken, daterend uit het eind van de 19e eeuw, zijn buiten deze inventaris gehouden.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 353 J.A. Crajenschot, nummer toegang 2.21.185, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Crajenschot, 2.21.185, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar