Terug naar zoekresultaten

2.21.406 Inventaris van het archief van M. (Maarten) Mourik, (1946) 1978-2002

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.406
Inventaris van het archief van M. (Maarten) Mourik, (1946) 1978-2002

Auteur

R.C. de Gee

Versie

05-06-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 2017

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Maarten Mourik
Mourik

Periodisering

archiefvorming: 1978-2002
oudste stuk - jongste stuk: 1946-2002

Archiefbloknummer

C66

Omvang

; 81 inventarisnummer(s) 2,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

M. Mourik
, , 1923-2002

Samenvatting van de inhoud van het archief

M. (Maarten) Mourik was een diplomaat, dichter en publicist. Gedurende zijn ambtelijke loopbaan heeft hij diverse consulaire en diplomatieke posten vervuld, onder meer in Berlijn en Bonn, waar hij onder meer hoofd van de afdeling Pers- en Culturele Zaken was, en in Parijs waar hij fungeerde als Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij UNESCO. Na zijn pensionering was Mourik actief en betrokken bij diverse maatschappelijke en culturele organisaties, waaronder het mede door hem opgerichte Comité Buitenlands Cultureel Beleid.
Het archief bevat voornamelijk materiaal uit de laatste periode van zijn ambtelijke loopbaan en de diverse culturele activiteiten die hij na zijn pensionering ondernam. Het materiaal betreffende zijn ambtelijke loopbaan bestaat voornamelijk uit door hem opgemaakte stukken en publicaties, krantenknipsels, tijdschriftartikelen en ingekomen rapporten van derden. Onder het materiaal van na zijn pensionering bevinden zich enkele manuscripten van boekpublicaties.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
M. Mourik (jr) werd geboren te Streefkerk op 18 februari 1923, als oudste kind van Maarten Mourik sr. (1895-1966) en Machteltje A. Mourik – Van der Mijle (1895-1986). Hij voltooide het Gymnasium A in Gouda en startte hierna een studie aan de Nederlandse Economische Hogeschool te Rotterdam. Deze studie werd door aanvang van de oorlog onderbroken. Gedurende de oorlogsjaren heeft Mourik als dwangarbeider gewerkt in Bernau, ten oosten van Berlijn, Duitsland.
Na de oorlog trad Mourik in 1946 in civiele dienst bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en was hij betrokken bij de Nederlandse Militaire Missie in respectievelijk Berlijn en Essen, Duitsland. Vanaf 1951 trad Mourik in Buitenlandse Dienst en bekleedde hij posten in onder meer Makassar, Parijs, Washington D.C. en Bern. In Bonn, waar hij verbleef van 1967 tot 1971, was hij onder andere hoofd van de afdeling Pers- en Culturele Zaken. In 1973 werd Mourik Permanent Vertegenwoordiger bij de OESO (tot 1977); vanaf 1978 bekleedde hij diezelfde functie bij de UNESCO. In 1985 werd hij Ambassadeur Internationale Culturele Samenwerking bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Mourik ging in 1988 met pensioen.
Standplaatsen
Berlijn 1946-1947
Essen 1947-1951
Makassar 1951-1953
Dept. DOA/ZA (Directie Oceanië en Azië/(Zuid-Azië) 1953-1955
Parijs 1955-1958
Washington D.C. 1958-1964
Bern 1964-1967
Bonn 1967-1971
Dept. DES/AM (Amerika) 1972-1973
Parijs (PV-OESO) 1973-1977
Parijs (PV-UNESCO) 1978-1985
Dept. ACS 1985-1988
Na zijn pensionering was hij onder meer betrokken bij het mede door hem opgerichte Comité Buitenlands Cultureel Beleid en schreef hij diverse essays en artikelen over de Europese integratie, taalproblematiek en rechten van minderheden. Naast zijn werken als dichter, waarvan verschillende publicaties gedurende zijn loopbaan verschenen, heeft hij twee boeken over cultureel beleid gepubliceerd: ‘Culturele coëxistentie’ (1989) en ‘Europa’s culturele veelvormigheid. Bron van beschaving’ (1992).
In de eerste jaren van het millennium kwam Mourik in de publieke aandacht door zijn strijd tegen het voorgenomen huwelijk van prins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Mourik ageerde tegen de mensenrechtenschendingen die het Argentijnse Videla-regime had begaan en de mogelijke betrokkenheid hierbij van Máxima’s vader, Jorge Zorreguieta. Over deze periode schreef hij het werk ‘Dubbelgevecht’ dat verscheen in 2001.
Maarten Mourik overleed op 30 september 2002 te Callantsoog.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is in 2009 in bewaring gegeven aan het Nationaal Archief door mevr. M.A.C. Mourik-Zijlstra. Bij de verwerving bestond het archief uit 31 archiefdozen met ca. 3,8 meter aan archiefmateriaal, globaal geordend op onderwerp. Voor enkele onderwerpen was een gedeeltelijke chronologische ordening aangebracht door nummering op de stukken.
Inbewaringgeving (van een niet overheidsarchief)
De verwerving van het archief
In beheer, niet in eigendom verkregen

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bestaat voornamelijk uit materiaal uit de laatste periode van zijn ambtelijke loopbaan en de periode na zijn pensionering. Het omvangrijkste deel betreft Mouriks periode als Permanent Vertegenwoordiger (PV) van Nederland bij de UNESCO (1978-1985), waarin hij een bemiddelende rol heeft gespeeld in de crisis die uitbrak na het aangekondigde uittreden van de Verenigde Staten uit UNESCO in 1983. Van deze periode zijn naast krant- en tijdschriftartikelen, onder meer een logboek aanwezig, alsmede uitgebreide correspondentie met andere PV’s en met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het tweede omvangrijke deel van het archief bevat het materiaal van uiteenlopende culturele activiteiten die Mourik ondernam na zijn pensionering in 1988, waarin naast correspondentie ook meerdere artikelen en voordrachten terug te vinden zijn. Tevens bevat het archief manuscripten van twee boekpublicaties.
Zijn literaire nalatenschap is ondergebracht in het Letterkundig Museum te Den Haag.
Het archief bevat weinig archiefmateriaal over het persoonlijke leven van Mourik.
Selectie en vernietiging
Bij de selectie zijn dubbelen en aanvullende documentatie in de vorm van krant- en tijdschriftartikelen die van geringe waarde voor de documenten zijn, afgezonderd. Een uitzondering hierop vormt het documentatiemateriaal van Mouriks periode bij UNESCO en de periode na zijn pensionering, toen hij zich nadrukkelijker in het publieke debat ging mengen. Tevens zijn kladversies van verschillende stukken van Mourik afgezonderd; een uitzondering hierop vormen de manuscripten van zijn boekpublicaties.
Aanvullingen
Er worden geen aanvullingen verwacht
Verantwoording van de bewerking
Waar mogelijk is in de stukken zoveel mogelijk een chronologische ordening toegepast, tenzij stukken per zaak geordend waren.
Voor het deel betreffende zijn culturele activiteiten is voor bewerking een stuksgewijze ordening aangebracht die in deze inventaris is aangehouden.
Ordening van het archief
Het archief is onderverdeeld in twee hoofdrubrieken: Openbaar leven en particulier leven. De eerste hoofdrubriek vormt het omvangrijkste archiefmateriaal en is verder onderverdeeld in rubrieken voor de ambtelijke loopbaan en de ambteloze periode. Het particuliere deel bevat enkele archiefstukken die aan het persoonlijke leven van Mourik gerelateerd zijn.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Maarten Mourik, nummer toegang 2.21.406, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Mourik, 2.21.406, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Gedurende een groot deel van zijn leven is Mourik tevens actief geweest als dichter en heeft hij meerdere bundels gepubliceerd. Zijn literaire nalatenschap is ondergebracht in het Letterkundig Museum te Den Haag.
Verwante archieven
Andere archieven met informatie over Mourik:
2.05.313. BuZa / Code-archief 1965-1974, inv.nr. 25334
2.05.61.04 Commissariaat Makassar inv.nrs. 50, 80, 104
2.09.5026 Justitie / IND beleid 1945-1955, inv.nr. 2091
Met nadruk dient vermeld te worden dat bovengenoemde opsomming geen uitputtende informatie biedt.