Terug naar zoekresultaten

2.21.469 Inventaris van het archief van het echtpaar Chris en Tjitske Prins-van der Pol, betreffende de kring rondom Greet Hofmans, (1927) 1954-1976

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.469
Inventaris van het archief van het echtpaar Chris en Tjitske Prins-van der Pol, betreffende de kring rondom Greet Hofmans, (1927) 1954-1976

Auteur

J. Grupstra

Versie

22-09-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2022 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Echtpaar Prins-van der Pol Echtpaar Prins-van der Pol
Prins-van der Pol

Periodisering

archiefvorming: merendeel 1954-1976
oudste stuk - jongste stuk: 1927-1976

Archiefbloknummer

C125

Omvang

16 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Enkele stukken zijn in heten het.
Nederlands
Duits
Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

De heer en mevrouw Prins-van der Pol, ( , 1927-1976 )

Samenvatting van de inhoud van het archief

De echtelieden Chris Prins (1909-1990) en Tjitske van der Pol (1910-1976) verkeerden jarenlang in de kring rondom gebedsgenezeres Greet Hofmans. Dit archief bevat de schriftelijke neerslag van hun desbetreffende contacten en activiteiten. Het bevat stukken over rond Hofmans gecentreerde bijeenkomsten, waaronder de (halfjaarlijkse) Oude Loo-conferenties/Open Veld-ontmoetingen, en correspondentie, die veelal betrekking heeft op deze bijeenkomsten en/of het gedachtegoed en de activiteiten van de kring rond Hofmans. Van belang is een uitgebreide briefwisseling tussen Tjitske Prins-van der Pol en Greet Hofmans, die vooral in het teken staat van verzoeken aan Hofmans om als bemiddelaar ‘Hulp’ te vragen voor het gezin Prins-van der Pol en hun naasten.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Chris Prins (1909-1990) groeide op in Harlingen, Tjitske van der Pol (1910-1976) werd geboren en getogen in Leeuwarden. In 1933 trouwden zij in Friesland, waarna het echtpaar naar het zuiden des lands verhuisde. Na een tijd in Breda te hebben gewoond, streken zij neer in Utrecht, waar Chris een eigen meubelgroothandel begon. Voor zijn werk was hij een groot deel van het jaar van huis. Tjitske - die door het leven ging onder de roepnaam Zus - was huisvrouw. Het echtpaar kreeg twee kinderen. Beiden gingen naar school op de Werkplaats Kindergemeenschap van Kees Boeke, waar zoon Edwin een jaargenoot was van prinses Beatrix.
Van 1957 tot en met 1968 nam het echtpaar Prins-van der Pol deel aan zowat alle halfjaarlijkse Open Veld-ontmoetingen, waarbij gasten uit binnen- en buitenland confereerden over oecumenisch-religieuze onderwerpen. Deze bijeenkomsten werden mede georganiseerd door Greet Hofmans. Hofmans was een bekende gebedsgenezeres, die jarenlang aan het hof verkeerde als vertrouweling van koningin Juliana. Deze relatie werd in 1956 op gezag van de regering beëindigd in wat bekend is komen te staan als de ‘Greet Hofmans-affaire’. In de kern draaide het hierbij om de invloed die Hofmans c.s. met haar pacifistische en oecumenische gedachtegoed uitoefende op de koningin, waardoor zij in ongenade viel bij prins-gemaal Bernhard. De genoemde bijeenkomsten, die aanvankelijk plaatsvonden op kasteel Het Oude Loo, werden vanaf 1958 georganiseerd in Hotel Figi te Zeist. In 1959 veranderde de naam in Open Veld-ontmoetingen.
Het echtpaar Prins-van der Pol onderhield nauwe relaties met de kring rondom Hofmans, die bestond uit onder anderen J.W. Kaiser, W.J. van Heeckeren van Molecaten en F.C. Mijnssen. Vooral Tjitske correspondeerde uitvoerig met andere personen die bij de Open Veld-ontmoetingen betrokken waren, hetzij als deelnemer hetzij als organisator (‘voorbereider’). Daarnaast knoopte zij een langdurige briefwisseling aan met Hofmans zelf. Chris Prins verzocht mejuffrouw Hofmans (schriftelijk) slechts sporadisch om bijstand.
Tjitske Prins-van der Pol overleed in 1976 op 66-jarige leeftijd. Chris Prins stierf veertien jaar later op 80-jarige leeftijd.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Tot aan de overdracht berustte het archief thuis bij de familie.
Schenking van een particulier archief.
De verwerving van het archief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief van Tjitske en Chris Prins-van der Pol bestaat grotendeels uit stukken met betrekking tot hun contacten en activiteiten binnen de kring rondom gebedsgenezeres Greet Hofmans. De archivalia omvatten correspondentie, teksten van voordrachten (van derden), eigen aantekeningen en documentatie. Het overgrote deel van zowel de correspondentie als de persoonlijke documenten betreft Tjitske Prins-van der Pol.
Het archief bevat stukken over (halfjaarlijkse) Oude Loo-conferenties/Open Veld-ontmoetingen, waaraan het echtpaar van 1957 tot 1968 trouw deelnam. Het betreft programma’s, deelnemerslijsten, verslagen en transcripties ( De lezingen op de bijeenkomsten werden opgenomen en vervolgens uitgeschreven en opgestuurd aan de lectoren en, desgewenst, aan bezoekers. Daarom wordt, in plaats van verslagen, gesproken van transcripties. Bron: Inventaris van het archief van de Oude Loo- en de Open veld-ontmoetingen (1951-1968) (Allard Pierson 2017) ) van voordrachten. Ook aanwezig zijn verslagen van zogenoemde ‘vraagavonden’, waar Greet Hofmans inging op van tevoren aan haar voorgelegde vragen en tevens inleidingen werden gegeven. De correspondentie heeft ten dele betrekking op deze bijeenkomsten en/of het gedachtegoed van de kring rond Hofmans. In het oog springt een uitgebreide briefwisseling tussen Tjitske Prins-van der Pol en Greet Hofmans zelf, die voornamelijk in het teken staat van verzoeken aan Hofmans om als ‘doorgeefster’ Hulp (steevast met hoofdletter gespeld) te vragen voor het gezin Prins-van der Pol en andere dierbaren. Het archief bevat Tjitskes originele brieven aan Hofmans, omdat zij deze retour kreeg met aangehecht een korte boodschap van Hofmans. Het is bekend dat Hofmans één of meer assistenten in dienst had die ingekomen brieven beantwoordde(n). Desondanks is het, ook na vergelijking van de handschriften, niet uit te sluiten dat de aangetroffen correspondentie ook door Hofmans zelf geschreven briefjes bevat.
Selectie en vernietiging
Bij de bewerking is enkel overtollig materiaal afgezonderd voor vernietiging (zoals dubbeltallen).
Aanvullingen
Er zijn geen aanvullingen te verwachten op dit archief.
Verantwoording van de bewerking
Voorafgaand aan de bewerking was het archief ongeordend. De gekozen ordening (zie beneden) vloeit voort uit de aard van de stukken, alsmede de omvang van de verschillende bestanddelen. De correspondentie met Greet Hofmans heeft een apart inventarisnummer gekregen, net als de omvangrijke briefwisseling met J.A. Mittelmeijer.
Ordening van het archief
Het archief is onderverdeeld in drie rubrieken. Rubriek A bevat correspondentie. De ‘overige correspondentie’ is alfabetisch geordend op naam van de afzender, voor zover bekend. Rubriek B behelst de Open Veld- en andere bijeenkomsten. Rubriek C bevat stukken van diverse aard, waaronder krantenartikelen en notities van Tjitske Prins-van der Pol. Binnen zowel de rubrieken als de afzonderlijke bestanddelen is een chronologische ordening aangebracht.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B). Voor inventarisnummer 1 is een openbaarheidsbeperking gesteld tot 01-01-2033.
Dit in verband met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
Beperkingen aan het gebruik
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Echtpaar Prins-van der Pol Echtpaar Prins-van der Pol, nummer toegang 2.21.469, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Prins-van der Pol, 2.21.469, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Verwante archieven
Het archief van leden van het Comité der Voorbereiding van de Oude Loo- en de Open Veld-ontmoetingen (1951-1968) berust bij Allard Pierson, de bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam, toegangsnummer UBA598.
Publicaties Han van Bree, De geest van het Oude Loo. Juliana en haar vriendenkring 1947-1957 (Schoorl, 2015)