Terug naar zoekresultaten

2.25.102 Inventaris van het archief van het Commissariaat voor de Media (1984) 1988-2008 (2009)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.25.102
Inventaris van het archief van het Commissariaat voor de Media (1984) 1988-2008 (2009)

Auteur

P. Witlox, AllBidigit Group

Versie

05-06-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2019 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Commissariaat voor de Media
Commissariaat voor de Media

Periodisering

archiefvorming: merendeel 1988-2008
oudste stuk - jongste stuk: 1984-2012

Archiefbloknummer

P83

Omvang

; 1189 inventarisnummer(s) 18,90 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Commissariaat voor de Media, Hilversum

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het Commissariaat voor de Media (hierna: Commissariaat) bevat de neerslag van de handelingen op grond van de uitvoering van de Mediawet. De belangrijkste taken bestonden uit 1) het garanderen van een eerlijke toegang tot de media, 2) het bewaken van de kwaliteit, de diversiteit en de onafhankelijkheid van de informatievoorziening en 3) het zorgen voor optimale condities voor het naleven van de wet en effectief handhaven en 4) controle op de naleving van de Wet op de Vaste Boekenprijs.
Daarnaast bevat het archief stukken rondom de dagelijkse bedrijfsvoering van het Commissariaat, zoals financiën, personeel, vergaderingen bestuur.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het Commissariaat is ontstaan per 1-1-1988 als zelfstandig bestuursorgaan bij de inwerkingtreding van de Mediawet en heeft als kerntaken:
  • het garanderen van een eerlijke toegang tot de media;
  • het bewaken van de kwaliteit, de diversiteit en de onafhankelijkheid van de informatievoorziening;
  • het zorgen voor optimale condities voor het naleven van de wet en effectief handhaven.
Het Commissariaat neemt zelfstandig besluiten, maar is wel verantwoording schuldig aan het Ministerie van OCW. De Minister kan besluiten van het Commissariaat schorsen en vernietigen bij Koninklijk Besluit. Regels die het Commissariaat opstelt, behoeven de goedkeuring van de Minister van OCW. Als zelfstandig bestuursorgaan werd het Commissariaat een administratief orgaan in de zin van de Algemene Wet Bestuursrecht. Het Commissariaat is in 1988 gestart met 45 personeelsleden. Eind 1994 daalde met de afschaffing van de Kijk- en Luisterdienst het aantal tot 32 personeelsleden maar na een reorganisatie in 1998 nam het aantal weer toe. De reorganisatie in 1998 was ingrijpend en werd voltooid op basis van het rapport ‘Het Commissariaat op weg naar de 21e eeuw’ uit 1997. Er kwamen nieuwe afdelingen, functies en formatieplaatsen bij in een meer gelaagde organisatiestructuur. De organisatieverandering in 2001 resulteerde in de huidige vereenvoudigde structuur met twee (beleids)ondersteunende afdelingen en vier kernafdelingen die alle direct onder het College vallen. Medio 2004 heeft het Commissariaat van het Ministerie van OCW de nieuwe taak ‘handhaving Wet op de vaste boekenprijs’ toegewezen gekregen. In 2005 is er een zelfstandige afdeling Bureau vaste Boekenprijs gevormd. Sinds februari 2009 werkt het Commissariaat volledig digitaal en is het analoge archief afgesloten. In het mediabestel kunnen in de periode 1988-2008 de volgende opvallende casussen genoemd worden:
  • totstandkoming van de commerciële Luxemburgse televisiezender RTL-Veronique in 1990-1993
  • het toelaten van de commerciële omroep in het publieke bestel in 1992 en daarmee het ontstaan van het duale (omroep)bestel
  • uittreding uit het publieke omroepbestel door Veronica Omroep Organisatie per 1 september 1995
  • jurisdictieprocedure met RTL/Veronica de Holland Media Groep S.A. (HMG) voor de programma’s RTL4 en RTL5 welke onder de bevoegdheid van Nederland vallen (gestart in 1997 en geëindigd in 2003). Het Commissariaat oordeelde aanvankelijk dat RTL onder de Nederlandse jurisdictie viel. Uiteindelijk is dit in een procedure van jaren verworpen.
  • opdracht aan het Commissariaat voor het monitoren van mediaconcentraties in 1999
  • het toekennen aan het Commissariaat van metatoezicht op het NICAM in 2000
  • de verdeling van de radio- en televisienetten voor de uitzending van de voetbalwedstrijden van de Eredivisie vanaf het seizoen 2005-2006
Geschiedenis van het archiefbeheer
De Regeringscommissaris voor de Omroep is de rechtsvoorganger van het Commissariaat. Het archief van de regeringscommissaris bevindt zich bij het Nationaal Archief, toegangsnummer 2.27.25.
Qua tijdvak sluiten de beide archieven op elkaar aan.
Het archief was bij het Commissariaat opgeslagen in een archiefruimte in de kelder. De ruimte was redelijk goed toegerust, maar klein en geheel gevuld met archief.
Het archief bestond uit gehechte dossiers en uit gebonden boekwerken. Er waren geen bijzondere formaten aanwezig.
Het archief was in goede / redelijke staat. Er was op een aantal dossiers van de onderzoeken naar de bedrijfsmatig positie van de omroepen zichtbare schimmel op de rapporten aanwezig. Na het constateren is het archief direct in quarantaine geplaatst en middels gammastralen is de schimmel bestreden. De bescheiden waren gebundeld in mapjes / omslagen en voorzien van snelhechtmechanieken.
Het archief lijkt compleet, voor zover na te gaan is. Bekend is wel dat de kelder van het oude pand aan de Emmastraat in Hilversum in 1997 onder water is gelopen. Er zijn toen een aantal archiefdozen verloren gegaan.
Het archief van het Commissariaat is in eigen beheer gevormd.
De verwerving van het archief
Het archief is na selectie en beschrijving in 2018 aan het Nationaal Archief overgedragen.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De rubrieksindeling voor het archief van het Commissariaat is gebaseerd op de taakuitoefening van de archiefvormer.
Het archief van het Commissariaat bestaat uit dossiers met betrekking tot het toewijzen van zendtijd aan omroepen, toezicht op de programma’s, financieel toezicht, metatoezicht op het NICAM, adviezen aan de Minister van OCW en de controle op de naleving van de Mediawet en van de Wet op de Vaste Boekenprijs.
Het archief is geschreven in de Nederlandse taal en bestaat uit papier van A-4 formaat.
Selectie en vernietiging Bewerkingen vonden plaats op grond van:
  • Selectielijst archiefbescheiden Ondersteunende taken Commissariaat voor de Media periode vanaf 1988, Staatscourant 5 januari 2007, nummer 4.
  • BSD-MLD: Selectielijst neerslag handelingen beleidsterrein Media, Letteren en Bibliotheken vanaf 1945 (Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds), Staatscourant 28 maart 2008, nummer 61.
  • Selectielijst voor archiefbescheiden van het Commissariaat voor de Media vanaf 1 januari 2017 (onderdeel Wet op de Vaste Boekenprijs vanaf 1 januari 2005).
Verantwoording van de bewerking Onder bewerking van het archief wordt verstaan het verrichten van alle werkzaamheden die noodzakelijk zijn om de archiefbescheiden die overgebracht moeten worden in de wettelijk vereiste “goede, geordende en toegankelijke staat” te brengen. De volgende werkzaamheden zijn verricht:
  • het zo nodig (her)ordenen van archiefbestanddelen, splitsen en/of samenvoegen van dossiers waarbij de eis van ‘consequente dossiervorming’ zoals genoemd in de ‘Normen goede, geordende en toegankelijke staat 1996’ voorop staat;
  • het selecteren van eventueel voor vernietiging in aanmerking komende stukken en vermelden daarvan in een voorstel voor vernietiging;
  • de materiële verzorging van alle permanent te bewaren bescheiden;
  • het beschrijven van alle bestanddelen van het archief, waarbij rekening gehouden moet worden met in de vermelde ‘Normen’ genoemde eis van ‘homogeniteit en wederzijdse exclusiviteit van de beschrijvingen’ (Normblad voor inventarissen, Nationaal Archief);
  • het ordenen van deze bestanddelen tot een overzichtelijk ingedeeld geheel en weergave in een beschrijvende inventaris.
De volgorde van bewerking van archiefbestanden was als volgt: eerst series (zoals vergaderstukken, jaarverslagen e.d.), daarna dossiers betreffende de taakuitvoering, toezicht en handhaving en overige voorkomende archiefbestanddelen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele archiefbescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Commissariaat voor de Media, nummer toegang 2.25.102, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Commissariaat voor de Media, 2.25.102, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Verwante archieven
De Regeringscommissaris voor de Omroep is de rechtsvoorganger van het Commissariaat. Het archief van de regeringscommissaris bevindt zich bij het Nationaal Archief, toegangsnummer 2.27.25.

Bijlagen

Lijst van afkortingen
Afkorting
Voluit
ACM
Autoriteit Consument en Markt
AVMD
Audiovisuele Mediadiensten
AVRO
Algemene Vereniging Radio Omroep
BOS
Boeddhistische Omroep Stichting
BV
Bedrijfsvoering
Bvbp
Besluit vaste boekenprijs
CIPO
Commissie ter bevordering van Goed bestuur en Integriteit Publieke Omroep
CMO
Contactorgaan Moslims en Overheid
Cmoa
Commerciële mediadiensten op aanvraag
CO
Commerciële Omroep
EB&A
Externe Betrekkingen en Advisering
Educom
Stichting Educatieve Omroepcombinatie
EG
Europese Gemeenschap
EO
De Evangelische Omroep
ESCORT
European System for the Classification of Radio and Television programmes
HOS
Stichting Humanistische Omroep Stichting
JuZa
Juridische Zaken
KRO
Katholieke Radio Omroep
LO
Lokale Omroep
LPO
Landelijke Publieke Omroep
MB
Mediabesluit
MJB
Meerjarenbegroting
MJP
Meerjarenplan Landelijke Publieke Omroep
MT
Managementteam
MW
Mediawet
NCRV
Nederlands Christelijke Radio Vereniging
NICAM
Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media
NIK
Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap
NIO
Nederlandse Islamitische Omroep
NMO
Nederlandse Moslim Omroep
NMR
Nederlandse Moslimraad
NOS
Nederlandse Omroepprogramma Stichting
NPO
Nederlandse Publieke Omroep
NPS
Nederlandse Programma Stichting
OCW
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
OLON
Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland
ONP
Open Network Provisions
PBO
Programmabeleid-bepalend orgaan
PO
Publieke Omroep
PQ
Programmaquota
PTZ
Programmatoezicht
RO
Regionale Omroep
ROOS
Stichting Regionale Omroep, Overleg en Samenwerking
RTL
RTL Group (RTL4, RTL5, RTL7, RTLZ……)
SIK
Vereniging Samenwerkende Islamitische Koepel
SVIZ
Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd
TROS
Televisie en Radio Omroep Stichting
VKZ
Stichting Verzorging Kerkelijke Zendtijd
VOO
Veronica Omroep Organisatie
VPRO
Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep
Wvbp
Wet op de vaste boekenprijs
WVC
Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur
ZKZ
Zendtijd- en Kabelzaken
ZTZ
Zendtijd- en Toezichtzaken
ZVK
Stichting Zendtijd voor Kerken

Archiefbestanddelen