Terug naar zoekresultaten

2.25.74.04 Inventaris van het archief van De Nederlandsche Bank N.V.: Afdeling Export- en Importgaranties en opvolger 1961-2008

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.25.74.04
Inventaris van het archief van De Nederlandsche Bank N.V.: Afdeling Export- en Importgaranties en opvolger 1961-2008

Auteur

De Nederlandsche Bank: Krista van Loon en Joke Sollie (2013).

Versie

17-01-2024

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 2013. cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

De Nederlandsche Bank: Archief van Afdeling Export- en Importgaranties en opvolger
DNB: Afdeling Export en importgaranties

Periodisering

archiefvorming: merendeel 1961-2008
oudste stuk - jongste stuk: 1931-2008

Archiefbloknummer

P202

Omvang

1869 inventarisnummer(s);

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is.
in het Nederlands. Bevat ook stukken in de Engelse en Franse taal

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Afdeling Export- en Importgaranties 1961-2004 Exim Advisory Services 2004-2008

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het merendeel van het archief heeft betrekking op dossiers inzake het landenbeleid. Hieronder valt ook overleg met en advisering aan derden, met name het Ministerie van Financiën en kredietverzekeraars (NCM, Delcredere, Atradius).
Verder heeft een aanzienlijk deel betrekking op internationale contacten (EEG, EU, OESO en de Club van Parijs) en op productontwikkeling en het beleid op het gebied van exportkredietverzekeringen en de toepassing van dat beleid.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Een omschrijving van het beleidsterrein
Nederlandse ondernemers concurreren wereldwijd met buitenlandse aanbieders om belangrijke exportorders en interessante investeringsmogelijkheden. De Nederlandse overheid tracht op verschillende manieren bij te dragen aan een gezonde internationale concurrentiepositie van haar bedrijfsleven. Ondernemers lopen als gevolg van hun grensoverschrijdende activiteiten financiële risico´s zoals betalingsrisico´s bij export, leveringsrisico´s bij import en export of onteigeningsrisico´s in geval van investeringen in het buitenland. Voor sommige van deze risico´s kunnen zij zich op de particuliere markten verzekeren, maar de capaciteit van deze markten is niet onbeperkt. Daarom biedt de Nederlandse overheid sinds 1922 – in navolging van de meeste industrielanden – een aantal faciliteiten aan, waarmee bepaalde politieke en commerciële risico´s herverzekerd kunnen worden.
Inrichting van de Bank
Voor de Hoofdbank besloot de directie in februari 1961 tot een splitsing van de afdeling Organisatie en Controle en tot de formatie van een bureau Exportkredietverzekering. Deze twee besluiten resulteerden per 1 september van dat jaar in de oprichting van de afdeling Organisatie, de afdeling Interne Controle en de afdeling Export- en Importgaranties. De oprichting van deze eenheid hing samen met het feit dat de Bank sinds jaar en dag het secretariaat van de Rijkscommissie voor Export- en Import-garanties voerde waarvan een van haar directeuren ook voorzitter was.
In 1922 was de commissie door de minister van Financiën in het leven geroepen om hem te adviseren omtrent aanvragen van staatsgaranties op exportkredieten. Aanvankelijk waren de werkzaamheden van wat toen de Rijkscommissie van Advies inzake de Exportkredieten heette ondergebracht geweest bij de afdeling Kassierderij, waar ook de secretaris van de Rijkscommissie werkzaam was. Toen het secretariaatschap overging op een andere Bankfunctionaris, verhuisden de werkzaamheden mee naar achtereenvolgens de Studiedienst en de afdeling Disconto. Rond 1950 breidde de Staat de taak van de Rijkscommissie uit met de mogelijkheid tot kredietgaranties op de invoer. In 1961 kwam het tot de vorming van een Dagelijkse Commissie, bestaande uit functionarissen van de Bank. Deze zou zich voortaan buigen over de individuele gevallen, de Rijkscommissie beperkte zich tot het algemene beleid. De toeneming van de desbetreffende werkzaamheden voor de Bank was in 1961 aanleiding tot de vorming van de hiervoor genoemde afdeling Export- en Importgaranties ter ondersteuning van dit werk.
De betrokkenheid van DNB veranderde in de loop van de tijd: voor de Tweede Wereldoorlog bood zij vooral actieve ondersteuning bij het vormgeven en in stand houden van de infrastructuur voor het overleg en verlenen van exportkredietgaranties. Tussen 1946 en de laatste decennia van de 20ste eeuw vervulde zij ook een actieve uitvoerende rol, die afnam met de toenemende mogelijkheden om risico´s in de particuliere markt te verzekeren.
DNB behandelde zelf bepaalde categorieën aanvragen voor herverzekering en schade-uitkering en trad op als adviseur – ook op het gebied van incassomaatregelen - en als expert ten aanzien van landenrisico´s.
In de laatste jaren voor 2008 profileerde DNB zich vooral als adviseur, verzamelpunt van expertise en informatie op het beleidsterrein en ontwikkelde zij modellen voor riskmanagement met betrekking tot exportkredietgaranties. Vanaf 2008 vervulde DNB geen rol meer in de Rijkscommissie en ging zij verder onder de hoede van de afdeling Exportkredietverzekeringen en investeringsgaranties (EKI) van de directie Buitenlandse Financiële Betrekkingen (BFB) van het Ministerie van Financiën.
Er kwam een einde aan de betrokkenheid van DNB bij exportkredieten en investeringsgaranties omdat:
- het ministerie van Financiën de uitvoering van de export-, import- en kredietgaranties door vier partijen (twee ministeries, één verzekeraar en DNB) te kostbaar en weinig efficiënt achtte;
- het ministerie van Economische Zaken (EZ) zich terugtrok uit het circuit van export-, import- en investeringsgaranties, waardoor de rol van DNB als “Financiëns onafhankelijke bondgenoot” aan betekenis inboette;
- het riskmanagement van DNB ten aanzien van deze garanties op langere termijn van de praktijk zou vervreemden als DNB geen uitvoerende taken op dit terrein zou vervullen en omdat
- de taken ten aanzien van Export-, import- en investeringsgaranties niet tot de kerntaken van DNB behoorden.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Zie hiervoor de betreffende passage in de algemene toegang 2.25.08 Inventaris van het archief van De Nederlandsche Bank NV, (1643) 1814 - 1980 (1995).
Verwerving door Nationaal Archief
Overbrenging van een overheidsarchief.
Het archief is door De Nederlandsche Bank N.V. in [maand/jaar, wordt ingevuld door het NA] krachtens art. 12 van de Archiefwet 1995 overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het merendeel van het archief heeft betrekking op dossiers inzake het landenbeleid, de grootste serie in dit archief is dan ook de serie landendossiers. Het landenbeleid was in feite een vorm van hulpverlening en kon op verschillende manieren worden vormgegeven, bijvoorbeeld door het treffen van schuldenregelingen of kredietarrangementen. Een andere serie in dit kader heeft betrekking op de Commissie Advisering Landenbeleid (CAL). Het archief bevat ook dossiers inzake overleg met en advisering aan derden, met name het Ministerie van Financiën en kredietverzekeraars (NCM, Delcredere, Atradius).
Verder heeft een aanzienlijk deel van de dossiers betrekking op internationale contacten (EEG, EU, OESO en de Club van Parijs) en op productontwikkeling en het beleid op het gebied van exportkredietverzekeringen en de toepassing van dat beleid.
Daarnaast bevat het archief een serie over de verzekering van het Cogasco pijpleidingproject in Argentinië door een dochteronderneming van Koninklijke Boskalis Westminster N.V..
Selectie en vernietiging
Gedurende de bewerking is vernietigd conform vastgestelde selectie instrumenten.
Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van De Nederlandsche Bank N.V. en de onder haar zorg vallende actoren – de Rijkscommissie Export-, import- en investeringsgaranties en de Dagelijkse Commissie – op het Beleidsterrein:
Herverzekering van export- en importkredieten en investeringsgaranties over de periode 1922-2008
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
Gaande de bewerking is besloten om toch de landendossiers te bewerken ondanks dat ze hiervoor aanvankelijk niet in aanmerking kwamen, aangezien ze alleen documentatie zouden bevatten. Ze bleken echter hoofdzakelijk beleidsmateriaal te bevatten.
Tevens is besloten om ook de opvolger van de afdeling Export- en Importgaranties, Exim Advisory Services, in deze bewerking mee te nemen. Dit heeft te maken met het feit dat de taak van de afdeling in 2008 bij DNB is beëindigd. Op deze manier vormt het archief een afgerond geheel.
Ordening van het Archief
Deze inventaris is ingedeeld conform het ordeningsplan van DNB.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B). Alle archiefstukken die beperkt openbaar zijn, zijn dat ''Met het oog op het anderszins voorkomen van onevenredige bevoordeling of benadeling van betrokken natuurlijke personen of rechtspersonen danwel van derden''.
Een inzageverzoek kan gericht worden aan info@nationaalarchief.nl.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is niet aan beperkingen onderhevig, behoudens bovengenoemde openbaarheidsbeperkingen.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Er is geen andere toegang.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, De Nederlandsche Bank: Archief van Afdeling Export- en Importgaranties en opvolger, nummer toegang 2.25.74.04, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, DNB: Afdeling Export en importgaranties, 2.25.74.04, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Afgescheiden archiefmateriaal
Jaar- en kwartaalverslag afdeling Export- en importgaranties, 1986 – 1995
In het ‘Secretariearchief, archieven van afdelingen van de Hoofdbank en archieven van de Bankkantoren.’ Inventarisnummers 7879-7882, 43137, 43141-43142
Verwante archieven
2.25.74.01 Inventaris van het archief van De Nederlandsche Bank N.V.: De Rijkscommissie voor advies inzake exportkredieten, 1922 - 1929
2.25.74.02 Inventaris van het archief van De Nederlandsche Bank: De Rijkscommissie voor advies voor exportkredietgaranties 1931-1945
2.25.74.03 Inventaris van het archief van De Nederlandsche Bank: De Rijkscommissie voor export-, import- en investeringsgaranties 1945-2000
Publicaties
60 jaar zekerheid bij export. Uitgave ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de Rijkscommissie voor Export-, Import- en Investeringsgaranties
B.A.J.M. Hellenberg Hubar e.a., De Nederlandsche Bank 1982

Archiefbestanddelen