Terug naar zoekresultaten

3.20.77 Inventaris van het archief van de familie Van Iterson, 1796-1887

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.20.77
Inventaris van het archief van de familie Van Iterson, 1796-1887

Auteur

A.A. Mietes

Versie

15-12-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1985 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Familiearchief Van Iterson
Iterson, van

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1796-1887

Archiefbloknummer

35267

Omvang

; 39 inventarisnummer(s) 0,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Van Iterson

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken van verschillende leden van de familie Van Iterson, waarvan het overgrote deel afkomstig is van F.H.G. van Iterson (1805-1884). Deze stukken zijn een neerslag van zijn loopbaan als predikant en daarnaast van zijn lidmaatschap van o.a. de Maatschappij van Nederlandse Letterkunde (1848) en van het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen (1851).

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Op 24 juli 1801 huwde Jan Egens van Iterson ( Biographisch woordenboek van protestantsche godgeleerden in Nederland, onder redactie van J.P. de Bie e.a., 4e deel, 1931 's-Gravenhage, p. 471-474; Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek onder redactie van P.C. Molhuysen e.a., derde deel. Leiden 1914, p. 642; Nederlands Patriciaat, 35e jrg. 1949, 's-Gravenhage. ) , Franse kostschoolhouder, te Schalkwijk met Justina Muntendam. Zij kregen verscheidene kinderen waaronder Frederik Hendrik Gijsbertus die op 9 juli 1804 te Aarlanderveen werd geboren. Na door een predikant in de klassieke talen te zijn onderwezen liet hij zich in 1823 inschrijven aan de universiteit van Leiden als student in de theologie. In 1829 werd hij door het Provinciaal Kerkbestuur van Noord-Brabant kandidaat gesteld waarna hij in 1830 een beroep naar Benthuizen aannam. Kort daarop trouwde hij te 's-Hertogenbosch met Aaltje Bosch. Uit het huwelijk werd een groot aantal kinderen geboren waaronder Justina Cornelia (1831-1911), Willem Jan Dirk (1838-1897) en Hendrik Willem Jan (1841-1858).
In 1835 werd F.G.H. van Iterson predikant te Thamen aan de Amstel (Uithoorn). Een beroep naar Voorburg in 1837 nam hij niet aan. In hetzelfde jaar werd hij echter ook beroepen te Weesp waar hij kort daarop zijn intrede deed. Gedurende zijn ambtsperiode aldaar ontdekte hij in een oude kist in de St. Laurentiuskerk een deel van de bibliotheek van het 'Oude Convent' of 'St. Jan Evangelistenhuse' bestaande uit een aantal handschriften en incunabelen. Van deze vondst deed hij onmiddellijk melding aan Prof. N.C. Kist die daarop een publicatie verzorgde. Van Iterson verzorgde een tweetal catalogi en dankzij zijn bemiddeling werd de gehele verzameling aan de Koninklijke Bibliotheek geschonken. In 1839 vertrok hij naar Arnhem na een beroep te Zwolle te hebben afgewezen. Zijn gezondheid liet echter steeds meer te wensen over en daarom nam hij in 1847 een beroep te Leiden aan. Tevens werd hij in dat jaar benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Voor hem begon nu een periode van studie en een groot aantal artikelen werd door hem verzorgd. Daarnaast werd hij lid van de Maatschappij van Nederlandsche Letterkunde (1848), het Provinciaal Utrechtsch Genootschap (1851) en het Historisch Genootschap te Utrecht (1854). Zijn gezondheid ging echter snel achteruit. Het overlijden van zijn zoon Hendrik Willem Jan greep hem zeer aan en hij zag zich genoodzaakt het ambt van predikant op te geven. In 1860 ging hij met emeritaat en de rest van zijn leven besteedde hij ondermeer aan het ontcijferen van oude handschriften. Hij overleed op 25 oktober 1884 in Leiden. Aaltje Bosch overleefde hem slechts enkele jaren. Op 18 april 1886 overleed ook zij in Leiden.
Fragment genealogie van Iterson/Rinkes:
Embedded Image
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief werd in 1970 aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen als onderdeel van het archief van de heerlijkheid Bleiswijk. ( F.W.J. Scholten, Archief van de Heerlijkheid Bleiswijk, 's-Gravenhage 1976. Rijksarchieven in Holland, inventarisreeks nr.5. ) Een relatie met deze heerlijkheid was echter niet aantoonbaar.
Het archief is door schenking verworven.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Familiearchief Van Iterson, nummer toegang 3.20.77, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Iterson, van, 3.20.77, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar