Maken en bewerken van transcripties

Wat is een transcriptie?

Met transcriptie bedoelen we een overgetypte versie van een handgeschreven archiefstuk. 'Transcriberen' betekent letterlijk 'overschrijven'.

U kunt bij de scans van archiefstukken zelf een transcriptie maken. Hiermee helpt u om de scans toegankelijker te maken voor andere bezoekers:

  • Niet iedereen kan oude documenten goed lezen. Door transcripties te maken zorgt u dat de informatie ook voor deze bezoekers beschikbaar is.
  • De overgetypte tekst kunt u gemakkelijk kopiëren en hergebruiken, bijvoorbeeld in een eigen artikel of website.

Hoe maak ik een transcriptie?

Ga naar een scan

U kunt een transcriptie maken bij alle archiefstukken waarvan de scans op de website staan. 

Transcriptie invoeren

U klikt onder de scan op 'Maak een transcriptie'. Bovenin het scherm ziet u nu een inzoombare versie van de scan, zodat u die goed leesbaar op uw scherm kunt krijgen (gebruik het scrollwiel van de muis om in- en uit te zoomen). Onderin het scherm vindt u het formulier om de transcriptie te maken.
In het grote tekstvak kunt u de transcriptie invoeren. Typ letterlijk over welke tekst u ziet. Als u niet alles kunt lezen of u heeft geen tijd om de hele pagina over te typen, dan kunt u ook delen overslaan. Een andere bezoeker kan dan weer verder gaan waar u gebleven bent.

Laat een opmerking achter

Vervolgens kunt u een kort berichtje achterlaten om aan te geven wat u gedaan heeft, bijvoorbeeld 'Eerste versie', of 'Aangevuld', of 'Eerste alinea gedaan' Dat helpt de redactie en andere bezoekers met het beoordelen van uw transcriptie.

Opslaan

Druk op 'Opslaan' om uw transcriptie op te slaan. De transcriptie is direct zichtbaar voor alle bezoekers.

Transcripties bewerken

Als er al een transcriptie bestaat, wordt deze onder de scan getoond. Via 'Bewerken' kunt u de transcriptie verbeteren of aanvullen. Zo kunt u samen met anderen werken aan transcripties.

Met de knop 'Revisies' kunt u zien wie er allemaal aan de transcriptie hebben meegewerkt en welke opmerkingen zij daarbij gemaakt hebben.