Ghana

De Nederlandse aanwezigheid aan de Goudkust of Kust van Guinea (het huidige Ghana) gaat terug tot de late 16e eeuw. De Goudkust vormde een belangrijke schakel in de trans-Atlantische slavenhandel. 

Fort Elmina

Een gedeeld verleden

In 1637 veroverde Johan Maurits van Nassau-Siegen het fort Elmina op de Portugezen. Naast Fort Elmina bezaten de Nederlanders nog een aantal andere factorijen aan de Goudkust. De forten worden door de West-Indische Compagnie (WIC) vooral gebruikt voor de slavenhandel. Tot slaaf gemaakte Afrikanen worden vanuit de forten vervoerd naar de Europese plantagekoloniën in de Caraïben en Zuid-Amerika. 

In 1791 valt het doek voor de WIC en wordt de kolonie door de Nederlandse Staat overgenomen. In de 19e eeuw worden via Elmina naar schatting 3.000 Afrikaanse soldaten geronseld voor het KNIL. Deze “Belanda Hitam” vestigen zich na hun dienstperiode doorgaans in Nederlands-Indië.

Met het Verdrag van Sumatra (Anglo-Dutch Treaties of 1870-1871) worden de Nederlandse factorijen en bezittingen op de Kust van Guinea overgedaan aan Groot-Brittannië. Op 6 april 1872 wordt Elmina ceremonieel overgedragen aan de Britten, hiermee komt een einde aan de Nederlandse koloniale aanwezigheid op het Afrikaanse continent.

Op deze pagina vindt u allerlei verwijzingen naar archieven, kaarten, indexen, zoekhulpen en publicaties die te maken hebben met het gedeelde verleden van Nederland en Ghana.

Atlas of Mutual Heritage

In de Atlas of Mutual Heritage kunt u zoeken naar informatie, kaarten, tekeningen, prenten en schilderijen van plaatsen die gerelateerd zijn aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC).

Transcripties VOC-archief

Het Nationaal Archief werkt aan automatische handschriftherkenning (htr) met behulp van artificial intelligence (AI). Op www.zoekintranscripties.nl kunt u transcripties van handgeschreven documenten van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) uit de 17e en 18e eeuw bekijken en doorzoeken.

Bekijk de pagina over handschriftherkenning voor meer informatie.