18 december presentatie vernieuwende archiefconcepten

Abstracte kleurrijke afbeelding met horizontale en verticale lijnen.
30 november 2018

Graag nodigen het Nationaal Archief en de Willem de Kooning Academie u uit voor de presentatie van vernieuwende archiefconcepten, ontwikkeld door 4e-jaars studenten van de minor Data Design. De bijeenkomst vindt plaats in 18 december op het Nationaal Archief in Den Haag.

Vanuit de kernvraag How do you portray the necessity of archiving today and to whom is this important? bieden de studenten een frisse kijk op de grote uitdagingen op digitaal vlak die in de archief- en informatiesector leven. Hoe ga je om met vergankelijke data? En met veranderende bestandsformaten? Is het wel mogelijk om digitale data ooit te vernietiging? Hoe zorg je voor de optimale toegankelijkheid van een archief?

Vroeger was archivering relatief overzichtelijk. Een papieren document kan opgeborgen, bewaard en bekeken worden, daarnaast is aan een papieren document duidelijk te zien of het een origineel óf kopie is. Een papieren document is toegankelijk vanuit één vaste plek en kan vernietigd worden. Tegenwoordig werken we voornamelijk nog met digitale data die ook wordt gearchiveerd. Maar digitale data heeft niet één origineel; kopie en origineel zijn hetzelfde. Digitale data kan vanuit de hele wereld toegankelijk worden gemaakt en worden verspreid. Digitale data kan veel minder makkelijk vernietigd worden, je weet niet wie er nog meer een kopie heeft.

Programma 

  • 16.00 uur aftrap door Marens Engelhard (Algemeen Rijksarchivaris)
  • 16.10 uur introductie door Jeroen van Loon (docent Willem de Kooning Academie)
  • 16.20 uur rondgang langs de 5 projecten en discussie
  • 17.30 uur borrel en napraten
  • 18.00 uur einde

Locatie Fruinzaal en foyer, Nationaal Archief Den Haag

Aanmelden

U bent van harte uitgenodigd om deze inspirerende bijeenkomst bij te wonen. Voor dit evenement is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. U kunt zich bij voorkeur aanmelden via het kennisplatform Innovatie of als u geen account heeft via violet.meerdink@nationaalarchief.nl