NCTV coördineert hotspot COVID-19 voor Rijk

SARS-Cov-2 afbeelding: NIAID Rocky Mountain Laboratories (RML), U.S. NIH, Public Domain
30 april 2020

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) coördineert de aanpak om alle relevante informatie omtrent het coronavirus COVID-19 binnen het Rijk blijvend te bewaren. Dit besluit is genomen binnen de structuur van de landelijke crisisorganisatie.

Rol Nationaal Archief en RDDI

Het Nationaal Archief treedt op als adviseur voor zowel de NCTV als de verantwoordelijke organisaties. Het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) ondersteunt de centrale overheden bij de uitvoering van hun aanpak voor zover het de informatiehuishouding raakt. 

Het projectteam van de NCTV is bereikbaar via HotspotCovid-19NCTV@nctv.minjenv.nl 

Nationaal Archief: speciale webpagina voor zorgdragers

Het Nationaal Archief ontving sinds de uitbraak van het virus veel verschillende vragen van departementen, agentschappen en ZBO’s over hoe om te gaan met COVID-19-gerelateerde informatie. Daarom heeft het Nationaal Archief een speciale webpagina Hotspot COVID-19 met relevante informatie over blijvend bewaren gemaakt. Hier is onder andere een stappenplan voor het opstellen van een hotspotlijst te vinden. Op deze webpagina staat ook een link naar een handreiking voor decentrale overheden. Daarnaast is er een verwijzing naar het Kennisnetwerk Informatie en Archief opgenomen om kennis over dit onderwerp te delen. 

RDDI: informatieThuishouding

RDDI heeft projectleiders ingezet om centrale overheden op twee specifieke onderdelen te helpen: de betekenis van het massale thuiswerken voor de informatiehuishouding en ondersteuning bij de hotspotaanpak. Zo kunnen rijksmedewerkers terecht op www.informatieThuishouding.nl voor heldere richtlijnen en praktische tips die het belang van een goede informatiehuishouding ondersteunen. Daarnaast stimuleert RDDI het delen van kennis en producten tussen departementen, zoals plannen van aanpak voor hotspot COVID-19.

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed is als toezichthouder bij de rijksbrede aanpak betrokken.