Nieuwe Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2021-2024

18 maart 2021

Demissionair minister Van Engelshoven van OCW lanceerde op dinsdag 16 maart de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2021-2024. De uitvoering is sinds 2015 belegd bij partners binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed, waaronder het Nationaal Archief. De geactualiseerde versie sluit nog beter aan bij onze digitale wereld én is verbreed naar het erfgoed van de kunstensector en de creatieve industrie.

De minister benadrukte dat de update van de eerste versie van de strategie uit 2015 noodzakelijk was vanwege de verdere digitalisering van de maatschappij en de impact hiervan op ons erfgoed. Ook wees Van Engelshoven op het onverminderde belang van toegang tot digitaal erfgoed. Het vertelt immers verhalen over waar we vandaan komen en wie we zijn.

De geactualiseerde strategie is een stap naar nog intensievere samenwerking, met nog meer partners

De Nationale Strategie Digitaal Erfgoed heeft als doel erfgoedcollecties digitaal met elkaar te verbinden, zodat gebruikers al deze verhalen over en met erfgoed beter kunnen vertellen. De sleutel hiervoor ligt in samenwerking in het netwerk. De geactualiseerde strategie betekent voor het netwerk ‘de stap naar een nog intensievere samenwerking, met nog meer partners’, aldus Van Engelshoven. ‘Maar ook: de stap naar nog meer toegankelijkheid, voor nog meer mensen. En de stap naar het verkennen van wat de nieuwste technologieën ons kunnen bieden.’

Landelijk online NDE-event

Tijdens het landelijke NDE-event op 20 april wordt de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed  toegelicht. Met name de nieuwe invalshoeken en de vertaling naar de eigen werksituatie. Inschrijven is al mogelijk op de website van het NDE.

De Nationale Strategie Digitaal Erfgoed is te vinden op zenodo.