Online review MDTO verlengd

Foto van een bril op papier met getypte tekst.
24 april 2020

De review op de conceptnorm ‘Metagegevens voor Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie’ (MDTO) is met twee weken verlengd tot 15 mei 2020. Tegelijkertijd start in deze periode de review van het XML-schema.

Update september 2021: De definitieve versie van MDTO is nu online beschikbaar.

Meer tijd nodig

De reden voor de verlenging van de review MDTO is dat verschillende mensen aangaven meer tijd nodig te hebben vanwege de coronacrisis. Zie voor nadere informatie over deze review en de bijbehorende documenten de aankondiging op het KIA kennisplatform Metadata.

1 mei start review XML-schema 

Tegelijkertijd start op 1 mei ook de openbare review van het concept XML-schema voor MDTO. Deze loopt tot 29 mei 2020. Nu kunnen alle drie de modules van MDTO in samenhang worden beoordeeld: het informatiemodel, de koppelvlakspecificatie en het XML-schema. Op het KIA kennisplatform Metadata is meer informatie over de review van het XML-schema te vinden.

Eén norm metadateren voor alle overheden

Het Nationaal Archief ontwikkelt MDTO samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Binnenlandse Zaken (BZK/CIO Rijk) en het Kennis- en exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties. Het doel is te komen tot één norm metadateren voor alle overheidsorganisaties om zo de duurzame toegankelijkheid van informatie te stimuleren. 

De norm is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het ontwerpen van informatiesystemen. In het bijzonder voor de keuzes die daarbij gemaakt worden in het vastleggen en uitwisselen van metagegevens. Het is belangrijk dat MDTO voor deze doelgroep begrijpelijk en praktisch bruikbaar is. De review is bedoeld om te toetsen of dat het geval is.