Open-datapagina WOII

Zeventien open datasets over 1940-1945 in één overzicht
24 juni 2021

Het Nationaal Archief stelt zeventien datasets met informatie over Nederland in de Tweede Wereldoorlog beschikbaar via een speciale, overzichtelijke open-datapagina. Het materiaal bestaat uit toegangen, indexen en foto’s waarvan de meeste met een CC-0-licentie (de auteur ziet hiermee af van alle auteursrechten). Hierdoor is het mogelijk de datasets te gebruiken in nieuw onderzoek of nieuwe toepassingen.

Verrijking van informatie

Hergebruik van open data verhoogt de informatiewaarde van bronnen, verruimt het perspectief en kan verrassende inzichten opleveren. Hier enkele voorbeelden van open datasets die op de speciale pagina te vinden zijn.

Oorlogsgravenstichting

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog lagen over de hele wereld tienduizenden Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven. Om deze slachtoffers in Nederland te kunnen bergen, werd op 13 september 1946 de Oorlogsgravenstichting opgericht. De archiefinventaris beschrijft de persoonsdossiers van deze slachtoffers. De index bevat namen en mogelijk andere persoonsgegevens, zoals geboorteplaats en datum van overlijden. Aan een inventarisnummer hangt, indien aanwezig en openbaar, het gescande persoonsdossier.

Nederlandse Beheersinstituut

Het Nederlandse Beheersinstituut (NBI) was na de Tweede Wereldoorlog belast met het beheer van vorderingen, vijandelijke vermogens en ontbonden genazificeerde (‘gleichschaltung’) en nationaalsocialistische instellingen. De archiefinventaris beschrijft de inbeslaggenomen administraties en een supplement op het archief. Daarnaast geeft het een beschrijving van de kaartsystemen van het NBI en van de Deutsche Revisions- und Treuhand A.G, een door de Duitse bezetter geïnstalleerd accountantskantoor in Den Haag voor toezicht op o.a. Joodse bedrijven.

Stichting Administratie Indonesische Pensioenen (SAIP)

De SAIP draagt tot op de dag van vandaag zorg voor de Indonesische pensioenen van oud-ambtenaren, militairen en hun nabestaanden. De archiefinventaris beschrijft de alfabetische ordening van de stamboekgegevens van KNIL-militairen en van Japanse interneringskaarten. In de index worden (indien beschikbaar en openbaar) o.a. de achternaam, voorletters en geboortedatum van de krijgsgevangenen weergegeven. Aan elke naam hangt een scan van de interneringskaart. Vanwege de bescherming van de privacy zijn niet alle interneringskaarten opgenomen in de index. De index wordt jaarlijks uitgebreid met de personen die meer dan honderd jaar geleden zijn geboren.

Datalab

Sinds kort beschikt het Nationaal Archief ook over een datalab. Hier is o.a. een mooie toepassing te vinden met de WOII-dataset de Verkaufsbücher, over in beslag genomen onroerend goed door de Duitse bezetter. Het datalab is een webpagina waar nu en in de toekomst nieuwe innovatieve, datagedreven projecten te vinden zijn.