Ruim 1600 inschrijvingen KIA Thematiendaagse

Kia Thematiendaagse 2024
20 maart 2024

Op maandag 18 maart 2024 opende algemene rijksarchivaris Afelonne Doek de vierde KIA Thematiendaagse op het Nationaal Archief. Dit jaar staat het kennisevenement in het teken van het E-depot – de grenzen vervagen.

Met meer dan 1600 inschrijvingen is deze thematiendaagse de grootste tot nu toe. Van maandag 18 tot en met vrijdag 29 maart verzorgt het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA) samen met de leden en partners een programma met bijeenkomsten online en op locatie. Ook het Nationaal Archief is van de partij met diverse lezingen en workshops.

Belang brede samenwerking

‘Drie, twee, één… We zijn begonnen!’ Tijdens de aftrap van de thematiendaagse tellen zo’n 40 deelnemers af naar de startbijeenkomst. Algemene rijksarchivaris Afelonne Doek opent het evenement met een toespraak over het belang van brede samenwerking in de sector.

Een logisch geheel

Jaap Haenen is programmamanager metadata bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij neemt het woord over en geeft een overzicht van ontwikkelingen in de informatiehuishouding. Daarbij spelen wettelijke vereisten, zoals de Archiefwet. Maar er is ook een werkagenda, meerjarenplan, I-strategie en meer. ‘Hoe vormt dit een logisch geheel en hoe verloopt de uitvoering? Deelnemers delen hun ideeën. ‘Automatisch metadata halen uit digitale archieven,’ suggereert iemand. ‘Beter benoemen hoe, wat en waarom,’ vult een ander aan.

Een belangrijke schakel

Productowner e-Depot Remke Verdegem was de afgelopen 25 jaar nauw betrokken bij de ontwikkeling van het e-Depot bij het National Archief. Zij vertelt over de verandering van een digitaal archief naar een e-depot. En hoe het e-Depot een belangrijke schakel is in de archiefketen om digitale informatie lang bereikbaar te houden. Om de hoeveelheid te laten zien, gooit Verdegem een cd-schijfje op de grond. ‘Een toren van meer dan twee kilometer. Of eigenlijk drie torens, want we maken kopieën.’

Inschrijven kan nog

Tot en met 29 maart zijn er activiteiten rond het thema e-depot waar iedere archief- en informatieprofessional aan kan deelnemen. De deskundigen van het Nationaal Archief zijn ook aanwezig. Wie nieuw is in de wereld van overheidsinformatie kan donderdag 21 maart deelnemen aan de bijeenkomst “Ontmoet en Leer”. Op dinsdag 26 maart vindt de webinar “OAIS, wat is het en wat kan ik ermee?” plaats.

Alle activiteiten

Bekijk de webpagina van de KIA Thematiendaagse voor alle activiteiten.