Ruim 40 reacties op conceptnorm MDTO

Foto van een bril op papier met getypte tekst.
26 mei 2020

De online review op de conceptnorm ‘Metagegevens voor Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie’ (MDTO) heeft ruim 40 reacties opgeleverd, goed voor ongeveer 1300 opmerkingen.

Update september 2021: De definitieve versie van MDTO is nu online beschikbaar.

“We zijn erg tevreden over het aantal reacties”, zegt senior adviseur recordkeeping Wout van der Reijden, die het project vanuit het Nationaal Archief coördineert.  “De reacties kwamen vanuit alle overheidslagen: Rijk, provincies en gemeenten. Daarnaast hebben we ook van meerdere leveranciers feedback ontvangen. Erg belangrijk omdat zij met de inrichting van systemen een belangrijke rol spelen in het duurzaam toegankelijk houden van overheidsinformatie.” 

Het vervolg

MDTO is bedoeld voor professionals die betrokken zijn bij het ontwerpen van informatiesystemen. In het bijzonder voor de keuzes die daarbij gemaakt worden in het vastleggen en uitwisselen van metagegevens vanuit het oogpunt van duurzame toegankelijkheid. Doel van de online review was om te toetsen of de conceptnorm MDTO voor deze doelgroep begrijpelijk en praktisch bruikbaar is. 

De ingediende opmerkingen worden voor de zomer geïnventariseerd en de belangrijkste wijzigingsvoorstellen worden besproken met redactiegroepen die betrokken zijn bij MDTO. Hierin zitten informatieprofessionals van verschillende overheden en leveranciers. Op basis van de review wordt een nieuwe versie van MDTO gemaakt, die in het najaar ter vaststelling wordt aangeboden aan de Standaardisatieraad van het Nationaal Archief. Vanaf dat moment is de norm voor iedereen beschikbaar.

Eén norm voor alle overheden

Het Nationaal Archief ontwikkelt MDTO samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Binnenlandse Zaken (BZK/CIO Rijk) en het Kennis- en exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP). Het doel is te komen tot één norm voor metagegevens voor alle overheidsorganisaties om zo de duurzame toegankelijkheid van informatie te stimuleren.