Standaardisatieraad Nationaal Archief stelt MDTO vast

Metagegevens Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie als norm
Metadata Afbeelding van Gerd Altman via Pixabay
15 juli 2021

De Standaardisatieraad van het Nationaal Archief heeft Metagegevens voor Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie (MDTO) als norm voor decentrale overheden vastgesteld. Hiermee is het de opvolger van het Toepassingsprofiel Metagegevens Lokale Overheden (TMLO). 

Update september 2021: De definitieve versie van MDTO is nu online beschikbaar.

Voor de rijksoverheid is MDTO vastgesteld als handreiking. Dat betekent dat rijksorganisaties deze desgewenst kunnen gebruiken. Maar dat de norm voor hen vooralsnog het Toepassingsprofiel Metagegevens Rijksoverheid (TMR) blijft.

Online beschikbaar

De door de Standaardisatieraad vastgestelde versie van MDTO is te vinden op het Kennisnetwerk Informatie en Archief. Om het document te kunnen bekijken is inloggen noodzakelijk. De definitieve versie van MDTO komt uiterlijk in september als webpublicatie beschikbaar in de kennisbank van het Nationaal Archief.

Ambitie: MDTO ook rijksbrede norm 

Doel is dat MDTO één standaard wordt voor de hele overheid. Dit is belangrijk omdat overheden hierdoor eenvoudiger informatie, kennis, diensten en systemen kunnen delen. Een stimulans voor betere en nauwere samenwerking. CIO Rijk onderzoekt de komende tijd samen met het Nationaal Archief en vertegenwoordigers van rijksoverheden of, en zo ja, welke uitbreidingen noodzakelijk zijn om MDTO ook als norm voor het Rijk te laten gelden. Eventuele uitbreidingen worden opnieuw voorgelegd aan en vastgesteld door de Standaardisatieraad. Vervolgens wordt MDTO aan het CIO-Beraad voorgelegd ter vervanging van TMR.

Met partners ontwikkeld

MDTO is ontwikkeld om tegemoet te komen aan een aantal knelpunten in het gebruik van TMLO en TMR. Bij de doorontwikkeling heeft het Nationaal Archief samengewerkt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Binnenlandse Zaken (BZK/CIO Rijk) en het Kennis- en exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties. Onderdeel hiervan was onder andere een online review waarbij zowel Rijk, provincies, gemeenten en leveranciers feedback hebben gegeven. Hun reacties hebben geleid tot verbeteringen die in de door de Standaardisatieraad vastgestelde versie zijn verwerkt.

Stukken Standaardisatieraad openbaar op KIA

In de Standaardisatieraad zijn ministeries, ZBO’s, gemeenten, waterschappen, provincies en decentrale archiefinstellingen vertegenwoordigd. De Standaardisatieraad stelt kennisproducten van het Nationaal Archief vast voordat de producten gelanceerd worden. Vanaf nu zijn de (vergader- en beslis)documenten van de raad na inloggen in te zien op kia.pleio.nl