Tom De Smet - directeur Archieven, Dienstverlening en Innovatie bij Nationaal Archief

23 juli 2021

Tom De Smet wordt per 4 oktober directeur Archieven, Dienstverlening en Innovatie bij het Nationaal Archief.

Een nieuwe directeur AD&I

Tom De Smet is sinds 2019 algemeen directeur bij Beeld en Geluid Den Haag. Eerder was hij chief information officer/ Hoofd Archief bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Hij heeft in zijn loopbaan verschillende functies vervuld op het snijvlak van erfgoed, digitale transformatie en publieksbereik. Tom studeerde Organisatiepsychologie aan de Universiteiten van Liverpool en Surrey .  

Tom De Smet
Tom De Smet

Tom:

Het belang van archieven in de hedendaagse informatiesamenleving kan niet genoeg benadrukt worden. In een tijd waar transparantie van overheidshandelen heel belangrijk en de beschikbaarheid van overheidsinformatie voor onderzoekers en rechtzoekende burgers bijna een evidentie is, beschouw ik het Nationaal Archief als een ware hoeksteen van de democratie. Het is dan ook een eer om daar in de komende jaren een bijdrage aan te leveren. Met name in deze tijd van razendsnelle technologische vooruitgang, digitale transformatie en uiteraard ook de gemoderniseerde Archiefwet.

Huidige directeur Diana Teunissen vertrekt na 8 jaar bij het Nationaal Archief. Diana:

Ik kijk met heel veel genoegen terug op mijn jaren bij het Nationaal Archief. De functie en betekenis van archieven voor onze samenleving is actueler dan ooit.