Trefwoordenboek KIA nu beschikbaar

Een levend instrument voor één groot vakgebied
Afbeelding Trefwoordenboek KIA.
4 maart 2021

Rob Kramer, voormalig hoofdinspecteur bij de Erfgoedinspectie, stelde voor het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA) een naslagwerk samen: Trefwoorden voor de informatieprofessional, van Actieve Openbaarmaking tot Zorg voor Archiefbescheiden’. Het trefwoordenboek is vanaf nu beschikbaar als e-publicatie én op papier, voor iedereen die werkt in de archief- en informatiesector.

Nut en noodzaak

'Informatieprofessionals hebben een breed vakgebied, dat sterk in ontwikkeling is,' vertelt Kramer in Od-magazine. 'Dat is niet zo makkelijk te overzien. Informatie hierover op het internet is vaak gefragmenteerd. Dit naslagwerk maakt informatieprofessionals wegwijs in al die begrippen, regels en standaarden.'

Introductiefilmpje

Dat het Trefwoordenboek een sectorbrede behoefte vervult, blijkt uit het filmpje dat speciaal voor de lancering van het naslagwerk is gemaakt. Diverse professionals uit verschillende disciplines vertellen hoe belangrijk het is om het in dit brede vakgebied over dezelfde dingen te hebben. En elkaar te verstaan, ‘Ook de mensen aan de andere kant van de tafel’.

Groeidocument

Om de publicatie actueel te houden, is er een redactie die het trefwoordenboek onderhoudt en aanvult. Met een digitale publicatie is dat eenvoudig te doen. Kramer: 'Het lijkt me een mooie taak voor de redactie om er echt een levend instrument van te maken. Het zou nog mooier zijn om dat in samenspraak met alle collega’s te doen. Op die manier wordt het echt een gedeeld product.'

Beschikbaar op KIA

Trefwoorden voor de informatieprofessional is vanaf nu te downloaden op KIA. Hier staat ook de pdf-versie. Neem je nog geen deel aan dit platform? Meld je vandaag nog aan via kia.pleio.nl. Zodra de deuren van het Nationaal Archief weer open kunnen, is het trefwoordenboek daar gratis af te halen op vertoon van het blog op KIA of dit nieuwsbericht, zolang de voorraad strekt. 

Bekijk hier het introductiefilmpje.

Dit artikel is gebaseerd op het interview met Rob Kramer in Od-magazine, maart 2021.