Van TMLO en TP Rijk naar MDTO

Nieuwe metagegevensstandaard voor gehele overheid
Afbeelding met boeken en computers.
12 december 2019

De doorontwikkeling van het Toepassingsprofiel Metagegevens Lokale Overheden (TMLO) is flink op stoom. Ook de doorontwikkeling van het Toepassingsprofiel Metagegevens Rijksoverheid (TP Rijk) is hierop aangehaakt. Wat begon als een relatief kleinschalig traject tot aanpassing, is inmiddels uitgegroeid tot een volledige herziening. Die herziening heeft ook gevolgen voor de naam. TMLO wordt ‘Metagegevens Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie’ (MDTO) omdat deze van toepassing is op zowel decentrale als centrale overheden.

Update september 2021: De definitieve versie van MDTO is nu online beschikbaar.

Belang van een goede standaard

Ivo Hendriks van VNG Realisatie licht toe: ‘Gemeenten willen hun dienstverlening aan burgers en bedrijven verbeteren. Innovatieve toepassingen die (her)gebruik maken van overheidsinformatie kunnen hieraan bijdragen. Maar, dan moet die informatie wel voldoen aan wettelijke eisen, en toegankelijk en vindbaar zijn. Een metadatastandaard waarmee informatie kan worden beschreven, ongeacht domein of verschijningsvorm, helpt aan deze eisen invulling te geven.’

Jacqueline Rutjens, programmadirecteur RDDI en lid Standaardisatieraad: ‘Het verbeteren van de digitale informatiehuishouding  is cruciaal voor de overheid. Daarom ben ik voorstander van het standaardiseren waar dat kan, zowel binnen de rijksoverheid als met andere overheden. Het is mooi dat met het opstellen van het MDTO een stap wordt gezet.’

Samenwerking VNG, BZK en KOOP

Om MDTO optimaal af te stemmen op de belangen van de verschillende overheidsorganisaties werkt het Nationaal Archief nauw samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Binnenlandse Zaken (BZK/CIO Rijk) en het Kennis- en exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP). VNG en BZK/CIO-Rijk vertegenwoordigen gemeenten en rijksoverheidsorganisaties. KOOP is betrokken zodat overheidsorganisaties ook MDTO kunnen gebruiken voor publicatie op Platform Openbare Overheidsinformatie (PLOOI). Het Nationaal Archief onderhoudt MDTO en stemt af met overige belanghebbenden, zoals waterschappen en provincies.

Oplossingen in één keer doorvoeren

Belanghebbenden geven aan het belangrijk te vinden dat oplossingen voor bestaande knelpunten zoveel mogelijk in één keer worden doorgevoerd en niet in fasen. Dat kost wel meer tijd. Inmiddels staat er een tussenversie van het informatiemodel (nog onder de naam TMLO ) op het Kennisplatform Informatie en Archief (KIA). Deze versie geeft een beeld van de keuzes en de veranderingen die tot nu toe zijn gemaakt.

Redactiegroep en de Standaardisatieraad

De eerste conceptversies van MDTO worden inhoudelijk afgestemd met een aantal redactiegroepen. Hierin is een doorsnede van de doelgroep vertegenwoordigd. Intussen werken deze redactiegroepen aan (nieuwe) versies van de verschillende modules van MDTO. In het tweede kwartaal van 2020 vindt een openbare review plaats via KIA. Na de openbare review stelt de Standaardisatieraad van het Nationaal Archief de definitieve versie vast. Deze raad bestaat uit een vertegenwoordiging van de doelgroep op directieniveau.

Lees hier het uitgebreide artikel over MDTO in Od Magazine van december.