Initiatief Linked Data Player wint Hackalod 2019

3 december 2019

Het initiatief van Linked Data player, een samenwerking van Nationaal Archief en Total Design wint de juryprijs van de Hackalod 2019. Linked Data player is een app waarmee gebruikers radiobulletins van de Koninklijke Bibliotheek kunnen beluisteren én bekijken. De radiobulletins zijn verrijkt met foto’s uit het persfotoarchief van het Nationaal Archief. De jury prees het concept, de volledig uitgewerkte webapp en de marktpotentie.

De Hackalod (een hackathon specifiek voor linked open data) is een initiatief van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Het was de afsluiting van een aantal bijeenkomsten en evenementen in de Week van het Digitaal Erfgoed.

Nachtwerk

Tijdens de Hackalod 2019 gingen acht teams de strijd aan om Nederlands Digitaal Erfgoed zo aantrekkelijk mogelijk te ontsluiten. Het gebruik van linked open data was een voorwaarde. De hackathon besloeg 24 uur. De teams werkten ’s nachts door en wendden al hun creativiteit en volharding aan om in korte tijd met lastige technologie werkende techniek op te leveren; een startpunt voor verdere uitwerking.

Linked open data en het Nationaal Archief

Het Nationaal Archief investeert in open data om onder meer het inzicht in historische gebeurtenissen te verrijken. Dit doen we door data vanuit het Nationaal Archief te koppelen aan data van andere instanties en zo meer context te bieden. Meer informatie staat op de website van het Nationaal Archief.