Voor archivarissen en studenten: de F.J. Duparc-prijs

Afbeelding gouden poppetje met gouden beker in de hand.
22 november 2018

Vanaf 16 november kunnen archivarissen (in opleiding) meedingen naar de F.J. Duparc-prijs. Deze aanmoedigingsprijs wordt eens in de 3 jaar uitgereikt. Bent u archivaris of student archiefwetenschappen en jonger dan 40 jaar? Stuur dan een of meer werkstukken op over archiefwetenschappen  en –recht. Wie weet wint u de prijs van  2000 euro. De inzendtermijn sluit op 1 februari 2019.

De F.J. Duparc-prijs is bedoeld voor:

  • deelnemers die korter dan 10 jaar in het archiefvak of in een werkomgeving van archieven werken
  • en jonger zijn dan 40 jaar
  • deelnemers die als student zijn ingeschreven aan een archiefwetenschappelijke opleiding.

Onderwerp

Elk onderwerp binnen archiefwetenschappen en het archiefrecht komt in principe in aanmerking. Niet alleen onuitgegeven studies kunnen worden bekroond, maar ook studies die gepubliceerd zijn binnen 3 jaar voor de afloop van de inzendtermijn. En werkstukken en scripties die in die periode binnen een archiefopleiding zijn gemaakt. Behalve eigen werk kan ook werk van anderen (studenten, medewerkers, collega’s, enz.) voorgedragen worden.

Meedoen?

Heeft u belangstelling? Neem dan contact op met secretaris van de jury Paul Brood.

Duparc-prijs

De Duparc-prijs werd ingesteld in 1972. Aanleiding was het afscheid van dr. mr. F.J. Duparc van het toenmalige ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Duparc spande zich in zijn loopbaan enorm in voor musea en archieven. De Archiefwet 1962 werd feitelijk door hem geschreven. In aansluiting daarop schreef hij De Archiefwet 1962, commentaar op de Archiefwet 1962 en daaruit voortvloeiende regelingen, dat jarenlang het naslagwerk voor het archiefwezen bleef.