Voor archivarissen en studenten: F.J. Duparc-prijs

Inzenden kan tot 1 februari 2022
20 november 2021

Eens in de drie jaar wordt de F.J. Duparcprijs uitgereikt. Deze aanmoedigingsprijs van €2000 voor jonge archivarissen is in het leven geroepen om de studie van de archivistiek en het archiefrecht te bevorderen. De prijs is vernoemd naar dr. mr. F.J. Duparc van het toenmalig ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk. Inschrijven is mogelijk tot 1 februari 2022.

Wie mogen deelnemen?

De jury nodigt iedereen die voldoet aan de voorwaarden van harte uit om een of meer werkstukken in te zenden. Deelnemers kunnen meedingen als:

  • Ze op de dag waarop de inzendtermijn sluit niet langer dan tien jaar in het archiefvak of in een omgeving van archieven werkzaam zijn. En de leeftijd van veertig jaar nog niet bereikt hebben.
  • Ze als student zijn ingeschreven aan een opleiding op het gebied van de archiefwetenschappen.

De voorwaarden die aan de inhoud van de werkstukken zijn gesteld, zijn opzettelijk ruim gekozen. Elk onderwerp op het gebied van de archiefwetenschappen en het archiefrecht komt in principe in aanmerking. Niet alleen onuitgegeven studies kunnen worden bekroond, maar ook studies die gepubliceerd zijn binnen drie jaar voor de afloop van de inzendtermijn. En werkstukken en scripties die in die periode voor een archiefopleiding zijn gemaakt.

Belangstellenden kunnen het werk per e-mail opsturen aan de secretaris van de jury: Marjon van Walbeek, Nationaal Archief, marjon.van.walbeek@nationaalarchief.nl.

Winnaars 2019

De prijs is voor het laatst uitgereikt in 2019 aan twee archivarissen:

  • Maartje van de Kamp voor haar scriptie Afgeschermd geheugen, een onderzoek naar de inzageregimes van de archieven van de naoorlogse berechting van collaborateurs in België en Nederland en de invloed van deze regimes op het narratief van collaboratie en berechting;
  • Michael Karabinos voor zijn:  In the shadows of the continuum: testing the records continuum model through the Foreign and Commonwealthoffice ‘Migrated Archives’ in samenhang met Indonesian National Revolution Records in the National Archives of the Netherlands.

Duparc

De Duparcprijs is ingesteld in 1972. Aanleiding hiervoor was het afscheid van dr. mr. F.J. Duparc. Duparc heeft veel betekend voor het archiefwezen. Vanaf 1949 spande hij zich in voor musea en archieven. De Archiefwet 1962 werd feitelijk geschreven door Duparc. In aansluiting  daarop schreef  hij  De  Archiefwet  1962, commentaar  op  de Archiefwet  1962 en  daaruit  voortvloeiende  regelingen, dat jarenlang het naslagwerk voor het archiefwezen bleef. 

Meer informatie

Voor informatie of een exemplaar van het reglement, neem dan contact op met de secretaris. Behalve eigen werk kan ook werk van anderen (studenten, medewerkers, collega’s, enz.) voordragen worden voor beloning. De inzendtermijn sluit op 1 februari 2022.