AIVD draagt dossiers over aan het Nationaal Archief

Archiefdozen op planken
22 november 2022

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft zo’n 71.000 dossiers uit de periode 1946 – 1998 overgedragen aan het Nationaal Archief. Het zijn persoonsdossiers van de voormalige Centrale Veiligheidsdienst (CVD) en de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Beide diensten zijn voorlopers van de AIVD.

Open waar het kan 

Het is de vijfde keer dat de AIVD een gedeelte van zijn archief aan het Nationaal Archief overdraagt. Dit past bij het streven van de AIVD om open te zijn waar het kan en draagt bij aan wetenschappelijke studie naar inlichtingen- en veiligheidsdiensten en verantwoording aan het publiek. De archieven geven een inkijk in het onderzoek dat de CVD en BVD destijds deden.

Meeste dossiers beperkt openbaar 

Slechts enkele dossiers zijn meteen in te zien. Op veruit de meeste dossiers zit een openbaarheidsbeperking van 75 jaar. Voor inzage kan een verzoek worden ingediend bij  het Nationaal Archief. Het verzoek wordt aan een paar voorwaarden getoetst; er is toestemming van betrokkene, betrokkene is overleden of er is een onderzoeksvoorstel. Dit om de privacy van de personen die onderzocht werden te beschermen. 

Nationaal Archief

2.04.125 Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en voorgangers van het ministerie van Binnenlandse Zaken: Persoonsdossiers (geanonimiseerde versie)

Zoekhulp Persoonsdossiers Nederlandse veiligheidsdiensten (BNV, CVD en BVD), 1945-1998