Alli Turnam

Trekvogels uit Anatolië
22 mei 2024

Vanaf zondag 26 mei is in het Nationaal Archief de tijdelijke tentoonstelling Alli Turnam – Trekvogels uit Anatolië te zien. Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen Stichting Avrasya en het Nationaal Archief. In 2024 bestaat Avrasya 25 jaar en is het 60 jaar geleden dat de arbeidsmigratie op gang kwam. Alli Turnam is een ode aan het leven en de prestaties van Turkse migrantenvrouwen. Met kracht en vastberadenheid hebben deze vrouwen onbekend terrein verkend en de uitdagingen van migratie aangegaan.

Alli Turnam

In Alli Turnam worden de verhalen van zeven Turkse migrantenvrouwen uitgelicht. Onder andere het inspirerende levensverhaal van Huri Şahin, burgemeester van Rijswijk, is te lezen. Daarnaast wordt het verhaal van Canser Kurt gedeeld. Canser verhuisde in 1975 naar Den Haag en was dertig jaar lang actief in diverse vrouwenorganisaties. Trots kijkt zij terug op haar reis. Alli Turnam is een eerbetoon aan stemmen die zelden worden gehoord. De presentatie is 7 dagen per week gratis te bekijken in het Nationaal Archief in Den Haag. 

Avrasya Foundation

De Avrasya Foundation is opgericht in 1999, en zet zich in om integratie en emancipatie te bevorderen van (Turkse) vrouwen en gezinnen in Nederland. De stichting biedt een breed aanbod van activiteiten aan die gericht zijn op het ondersteunen van vrouwen, met als belangrijkste doel het vergroten van hun zelfstandigheid en hun kracht, zodat ze actief deel kunnen nemen aan de samenleving.

Met maatschappelijke spreekuren, taal- en muzieklessen, naaicursussen en voorlichting over relevante onderwerpen zoals huiselijk geweld en opvoeding geeft Avrasya vrouwen de kans om zichzelf te ontwikkelen. Diverse trainingen en excursies, variërend van educatie tot culturele uitstapjes naar musea en theaters, bieden de vrouwen de kans om vaardigheden te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten en om verbinding te voelen met de samenleving. 

De veilige omgeving die Avrasya creëert is hierbij onontbeerlijk, ze steunt de vrouwen en moedigt hen aan. Door zich op deze manier in te zetten voor de integratie en emancipatie van vrouwen en gezinnen, draagt Avrasya bij aan het bevorderen van een inclusieve samenleving waarin ze stapje voor stapje dichterbij haar ideaal komt: een wereld waarin iedereen gelijke kansen heeft en zich thuis voelt.