Vier 5 mei bij het Nationaal Archief

15 april 2024

Vier de vrijheid! Kom op zondag 5 mei tussen 11.00 en 14.30 uur gratis een kom Vrijheidssoep eten, werk mee aan een graffiti kunstwerk, kom origami vrijheidsduiven vouwen, ga met elkaar in gesprek over vrijheid, volg een workshop fotografie en bekijk verschillende exposities bij het Nationaal Archief, de Koninklijke Bibliotheek en het CBG | Centraal Bureau voor Genealogie.

De tentoonstelling Pioniers – Fotografie door Vrouwen bij het Nationaal Archief is deze middag gratis te bezoeken en kinderen kunnen meedoen aan een fotografieworkshop (inschrijving nodig).

Soep

De trotse chef van de Vrijheidssoep is dit jaar chef en tv-presentator Nick Toet. Je kunt Toet kennen van zijn eigen YouTube-kanaal EtenMetNick en het televisieprogramma Taarten van Babel. De soep wordt in aanloop naar Bevrijdingsdag in blikken verspreid, zodat het op 5 mei door heel Nederland wordt gegeten. Thuis, in het buurthuis of aan een Vrijheidstafel.

Voor het recept van de Vrijheidssoep liet de chef zich inspireren door zijn oma’s tomatensoep. Hij voegde er een Aziatische touch aan toe met Koreaanse chilivlokken, miso en bosui. Het liefst houdt hij zijn recepten simpel. Dat zie je terug in de Vrijheidssoep: niet te ingewikkeld en daardoor voor iedereen toegankelijk. Hoe meer mensen de soep kunnen maken, hoe meer mensen er op 5 mei van genieten terwijl ze samen vrijheid vieren.

De soep wordt dit jaar in het Nationaal Archief gezamenlijk aangeboden door het Nationaal Archief, de Koninklijke Bibliotheek en het CBG | Centraal Bureau voor Genealogie. 

Workshop Fotografie voor kinderen 

Fotografie is zoveel meer dan alleen een selfie maken! Tijdens deze workshop leren ervaren kinderworkshopbegeleiders en fotografen Henrieke van Assen en Evy Raes kinderen (4 – 12) tips en tricks voor het maken van een goede foto. Tijdens deze workshop laten de kinderen zich inspireren door de foto's uit de tentoonstelling Pioniers en gaan zelf aan de slag met fotografie. De kinderen ontvangen een diploma en na afloop wordt de gemaakte foto naar het mailadres gestuurd waarmee het kind is aangemeld. Compacte camera’s worden aan de kinderen uitgeleend mochten zij geen camera, telefoon of tablet bij zich hebben.

Kinderen worden in twee groepen verdeeld: 4 tot en met 7 jaar en 8 tot en met 12 jaar.

De workshop voor de kinderen van 4 tot en met 7 jaar duurt 1 uur en die van kinderen van 8 tot en met 12 jaar 1,5 uur.

Inschrijven kan op mail: events@nationaalarchief.nl

Geef daarbij aan: 
Naam en leeftijd kind
Welk tijdslot/bijbehorend bij leeftijd
Naam en noodnummer verzorger/ouder

Ronde 1:
11.15 uur - 12.15 uur: 4-7 jaar
11.15 uur -12.45 uur: 8-12 jaar

Ronde 2
12.45 uur – 13.45 uur: 4–7 jaar
13.00 uur - 14.30: 8-12  jaar

Pioniers – Fotografie door vrouwen

Vrouwen zijn sinds de uitvinding van de fotografie in 1839 actief als fotograaf. Ze werken in alle genres en spelen op vele manieren een rol als pionier.
Zo zijn vrouwen eigenaar van succesvolle fotostudio’s, experimenteren ze met nieuwe stijlen, richten ze hun lens op nieuwe onderwerpen en riskeren hun leven om verslag te doen van oorlogen.

Toch zijn de bijdrages van vrouwen aan de fotografie lang onderbelicht gebleven. Pas recent is hier meer aandacht voor. In Pioniers staat het vernieuwende werk centraal van 43 vrouwen die werkelijk pioniers zijn in de fotografie. De vrouwen die we in de tentoonstelling tonen hebben allemaal op hun eigen wijze een belangrijke rol gespeeld binnen de fotografie, als pionier, vernieuwer, voorloper. In veel gevallen waren ze vooruitstrevend en revolutionair met wat ze deden.

Pioniers is op 5 mei gratis te bezoeken. Bij de balie in het Nationaal Archief kan er een kaartje worden gehaald om toegang te krijgen tot de tentoonstelling.