Met familie op verkenningstocht: Wie ben ik, wie was jij?

21 maart 2024

'Wow, wat gaaf! Ik kom zeker nog eens terug. En dan met familie.’ Het is één van de enthousiaste reacties die educatiemedewerker Ellen Loozen ontving over de tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij?. Deze educatieve tentoonstelling is er voor scholen. Maar ook gezinnen kunnen de tentoonstelling bezoeken in weekenden en schoolvakanties.

Familie

Familie is het thema van de Boekenweek. Je afkomst, met andere woorden in welke familie je geboren bent, is ook een onderwerp in de tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij?. ‘De plaats, tijd en situatie of je ouders bijvoorbeeld rijk of arm zijn, bepalen voor een deel hoe je leven eruitziet. Mooi is het om samen met het gezin naar de tentoonstelling te gaan. Je kunt dan met elkaar praten over de historische personen in de tentoonstelling en dat vergelijken met je eigen situatie. Wat betekent dat voor jou?’, legt Loozen uit.

Vijf historische personen

Omdat het een soort speurtocht is, bezoek je de tentoonstelling met een zaklamp en tablet. Als je met het gezin komt kun je vijf historische personen volgen in deze interactieve tentoonstelling. Dat zijn: George Maduro, Aquasie Boachi, Tula, Cornelia van Nijenroode en Aletta Jacobs. Via de tablet chat je virtueel met deze personen, ontdek je hun geschiedenis en welke keuzes ze wel of niet konden maken. Ook bekijk je originele archiefstukken.

Vier thema’s

Voor scholen is er een ander programma. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool en onderbouw vmbo/havo/vwo kunnen kiezen uit vier thema’s:

  1. Handel en slavernij;
  2. Van huis en haard;
  3. Goed en fout in de Tweede Wereldoorlog;
  4. Vecht voor je recht.

Een praatje maken

Per thema zijn er vijf historische personen die de leerlingen kunnen volgen en met wie ze een virtueel praatje kunnen maken. Behalve de tentoonstelling bezoeken de scholieren ook een depot. Daar krijgen ze opdrachten.

Geschiedenis heeft invloed

Loozen: ‘Dit is zo’n leuke tentoonstelling voor kinderen. Maar ook voor volwassenen, omdat ze zich kunnen verdiepen in verschillende achtergronden van mensen. Af en toe begeleid ik zelf klassen. En dan zie je dat de levens van de mensen in de tentoonstelling indruk hebben gemaakt. Dat de geschiedenis invloed heeft gehad op de levens. En dat het allemaal echt is gebeurd.’

Weetjes

  • De educatieve tentoonstelling “Wie ben ik, wie was jij?” draait nu vijf jaar en gaat nog vijf jaar door.
  • De tentoonstelling is in 2020 genomineerd voor de Museums + Heritage Awards in de categorie International Project of the Year. Eerder is de tentoonstelling bekroond met de tweede plek van de Museumeducatieprijs.

Meer informatie