Fototentoonstelling Face to Face in het Nationaal Archief

Foto © Erwin Olaf
12 juni 2018

Wat hebben Mata Hari en Monica Lewinsky gemeen? En wat verbindt Dries van Agt en Yasser Arafat? Vanaf 14 september 2018 ontdekt de bezoeker in de tentoonstelling Face to Face hoe personen die op het eerste gezicht niet veel met elkaar gemeen lijken te hebben, samen een verhaal vertellen.

Duo's

Uit de miljoenen foto’s die het Nationaal Archief bewaart is een selectie van ruim 100 portretfoto’s gemaakt. De foto’s worden in duo’s getoond en vormen samen met bijzondere archiefstukken verrassende en onverwachte combinaties. In de tentoonstelling zijn originele portretfoto’s te zien van spraakmakende personen als Winston Churchill, Nelson Mandela en Margaret Thatcher en stijliconen als Marilyn Monroe en Audrey Hepburn. Daarnaast wordt er aan anonieme personen een gezicht gegeven: een Amsterdamse Ajaxsupporter, een Amerikaanse soldaat in Vietnam en een gewone Indiase vrouw. Tijdschriften, boeken en documenten zorgen voor meer context bij de foto’s en laten zien hoe rijk de collectie van het Nationaal Archief is.

Grootste fotocollectie van Nederland

Het Nationaal Archief bewaart de grootste fotocollectie van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 175 jaar. In de tentoonstelling worden foto’s getoond van nationale en internationale fotografen, onder wie Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer, Paul Huf, Bert Nienhuis en Erwin Olaf en buitenlandse fotografen als Yousuf Karsh, Lord Snowdon, Cecil Beaton, Philippe Halsman, René Burri en Gilles Caron.

Paradox

De tentoonstelling Face to Face is tot stand gekomen in samenwerking met Bas Vroege van Stichting Paradox. Paradox ontwikkelt projecten over eigentijdse maatschappelijke vraagstukken die worden aangedragen door documentairemakers, fotografen, schrijvers, artiesten en onderzoekers.

Informatie

De tentoonstelling Face to Face  is te zien in het Nationaal Archief van

Datum: 14 september 2018 t/m 6 januari 2019

Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag, direct naast station Den Haag Centraal