‘Geboortepapieren’ van Nederland worden tentoongesteld

13 december 2019

Het Plakkaat van Verlatinge, de Unie van Utrecht en de Apologie van Willem van Oranje, de geboortepapieren van Nederland, worden vanaf september 2020 permanent in het Nationaal Archief tentoongesteld.


Zeven dagen per week te zien

De belangrijke historische  documenten vormen de basis voor het ontstaan van de Nederlandse staat. Samen markeren ze de periode dat  Nederland de wettige landsheer Filips II ‘verlaat’ en als zelfstandige, onafhankelijke republiek verder gaat. Het Nationaal Archief laat de stukken niet alleen zien, er komt ook historische context bij. We leggen uit wat de documenten betekenen vanuit verschillende perspectieven. De stukken zijn straks in een nieuwe vaste opstelling te zien, zeven dagen per week met gratis toegang.

Beste plek voor kwetsbare stukken

Het Nationaal Archief is de meest aangewezen plek om deze kwetsbare stukken tentoon te stellen, omdat wij de kennis en middelen hebben om te zorgen dat deze stukken onder de juiste klimatologische condities worden tentoongesteld. Bovendien maken de documenten deel uit van overheidsarchieven. Het Nationaal Archief  draagt de wettelijke verantwoordelijkheid voor het beheer hiervan. Bij de Tweede Kamer komen replica’s te liggen van deze belangrijke stukken.

Bruikleen

Het Plakkaat van Verlatinge is al sinds 2013 permanent te bezichtigen door bezoekers van het Nationaal Archief. Vanaf eind januari 2020 wordt daar de Unie van Utrecht aan toegevoegd. In september is het trio compleet met de Apologie van Willem van Oranje. Dit laatste stuk komt niet uit de collectie van het Nationaal Archief en is daarom niet eerder bij ons tentoongesteld. Het is een eer voor ons dat wij deze nu in bruikleen krijgen van het Koninklijk Huisarchief.

Wilt u het Plakkaat en andere belangrijke documenten nog deze maand bekijken? Kom naar de tentoonstelling Topstukken in Perspectief, nog t/m 5 januari in het Nationaal Archief te zien.