Het Nationaal Archief buiten de deur: bruiklenen

29 november 2019

Wie interessante archiefstukken of foto’s met eigen ogen wil bekijken, kan terecht in het Nationaal Archief zelf én in musea in binnen- en buitenland. Het Nationaal Archief leent regelmatig stukken uit.

Haags Historisch museum

De tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag laat tientallen bijzondere Haagse plannen zien die om verschillende redenen nooit zijn uitgevoerd. Uit het Nationaal Archief zijn achttien stukken te bekijken. Zo hangen er handgetekende kaarten met ontwerpen voor de ommuring van Den Haag uit 1530. Ideeën die leefden voor een Paleis der Staten-Generaal, nieuwe regeringsgebouwen, plannen voor uitbreidingen van de Tweede Kamer zijn geïllustreerd aan de hand van tekeningen uit het Nationaal Archief. T/m 22 maart 2020 in het Haags Historisch Museum.

Stadsarchief Amsterdam

Voor de tentoonstelling Modern Perspectives, foto en film in Amsterdam 1920-1940  leende het Nationaal Archief een aantal bijzondere foto’s uit. De beelden, daterend uit de jaren dertig, zijn afkomstig uit de fotocollecties Elsevier en Willem van de Poll. De tentoonstelling is t/m 16 februari 2020 te bekijken.

Museum Sophiahof

In het Haagse Museum Sophiahof wordt t/m maart 2020 de expositie Vechten voor Vrijheid gehouden. De expositie gaat over het Indische en Molukse verzet tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Archief leende hiervoor verschillende stukken uit, variërend van pamfletten, een fotoalbum,  tot een verhoor van een verzetsstrijder en verslagen van verzetsactiviteiten. 

De Nieuwe Kerk

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is tot en met 2 februari De Grote Suriname-tentoonstelling te bekijken. Het verhaal over Suriname en zijn bewoners met zeer verschillende achtergronden wordt verteld door Surinamers zelf. Het Nationaal Archief leende het octrooi verleend door de Staten-Generaal bij de overdracht aan Suriname in 1682 aan de Nieuwe Kerk uit. 

Wereldmuseum

Voor de tentoonstelling Dossier Indië  in het Rotterdamse Wereldmuseum selecteerde fotograaf Thom Hoffman tientallen foto’s uit beeldarchieven en collecties van diverse erfgoedinstellingen waaronder het Nationaal Archief. De tentoonstelling geeft een beeld van de koloniale periode tussen 1840 en 1949. De geëxposeerde foto’s uit het Nationaal Archief zijn gemaakt tussen 1945 en 1949 en zijn van de hand van fotografen Nikola Drakulic, Henri Cartier-Bresson en Cas Oorthuys. 

National Museum Singapore

Voor de tentoonstelling An Old New World: From the East Indies to the Founding of Singapore: 1600 – 1819  leende het Nationaal Archief een viertal stukken uit. Zo zijn onder meer een gekleurde prent van het verblijf (logie) van de VOC in Atjeh, een aandeel van de VOC-Kamer Amsterdam en de vrachtlijst van het schip De Geldermalsen uit 1752 tot en met 29 maart 2020 in Singapore te bekijken.