In het spoor van de bevrijding: Willem van de Poll

29 juli 2020

Het Nationaal Archief bewaart het archief van de Nederlandse fotograaf Willem van de Poll. Naast zo’n 30.000 foto’s en negatieven zijn ook persoonlijke documenten bewaard gebleven. Waaronder een registratiekaartje van The Red Cross Camp in Amersfoort. Wat doet Van de Poll op 7 mei 1945 in kamp Amersfoort? 

Willem van de Poll

Vanaf 1920 werkt Willem van de Poll (1895-1970) als zelfstandig fotojournalist. Voor zijn fotoreportages reist hij de wereld rond. In de Tweede Wereldoorlog stellen de geallieerden hem aan als oorlogsfotograaf. In 1945 wordt hij staffotograaf voor Prins Bernhard, bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten. Van de Poll maakt zo van dichtbij de bevrijding van Nederland mee en legt deze vast. Op 7 mei komt hij aan bij kamp Amersfoort. Om het kamp binnen te komen krijgt hij een tijdelijke Rode Kruis-identiteitskaart. 

Verhaal

Van de Poll maakt die dag unieke foto’s. Niet alleen in Amersfoort maar ook in Utrecht en Amsterdam waar de fatale schietpartij op de Dam net heeft plaatsgevonden. Bekijk en lees online het hele verhaal over Van de Poll, zijn werk en tocht langs Nederlandse bevrijde steden.
Dit verhaal is onderdeel van de tentoonstelling De oorlog die bleef over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.